Начало Забавления Над 500 танцьори в Националния фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“ в Мездра

Над 500 танцьори в Националния фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“ в Мездра

от Mariana Gomileva
1438 преглеждания

Представителен танцов ансамбъл „Хемус“ – Враца / снимка: общ. Мездра

Община Мездра продължава да обогатява своя културен календар със събития, които имат общонационални измерения. След като през тази година бяха възродени Националният литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ и Симпозиумът по скулптура, на 11 и 12 септември 2020 г. в гр. Мездра ще се проведе Първият национален фолклорен фестивал „Хорцето на дефилето“.

Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е включено от Министерството на културата в инициативата „Европейски дни на наследството“ (European Heritage Days), която ще премине под наслов: „Европа, общо наследство“.

Основните цели на фестивала са: да се даде възможност за изява на изпълнителите, обичащи и занимаващи се с българско фолклорно танцово изкуство; съхраняване на българския бит, обичаи, нрави и традиции във фолклорното ни танцово наследство и да се създаде развлечение и наслада за публиката чрез патриотичния дух на танците, музиката и костюмите на нашия народ.

Във фестивала, който е без такса за участие, могат да се включат любителски клубове и школи от цялата страна, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора.

Повече от 500 танцьори, певци и инструменталисти от различни краища на България ще вземат участие в Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“, който ще се проведе на 11 и 12 септември 2020 г. в Мездра. Негови организатори са Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

В първия ден от двудневния културен форум съвместен концерт, посветен на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, ще изнесат Ансамбъл „Мездра“, Ансамбъл „Хемус“ – Враца, оркестър „Виво Монтана“ и популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов. Концертът е в петък от 18:30 часа на площад „България“.

Оркестър „Виво Монтана“

Вторият фестивален ден, събота, ще започне в 13:00 часа и ще протече в два етапа. В първия етап, който няма конкурсен характер, участниците във фестивала ще изпълнят по две хора от различни фолклорни области на страната, в това число от областта, от която е съответната група. Вторият етап – фолклорно надиграване с „Тракийска ръченица“, е с конкурсен характер. Най-добре представилите се танцови двойки ще бъдат отличени с I, II и III награда, а всички групи, участващи във фестивала, ще получат грамоти. Ще бъдат връчени и две специални награди – „Пазители на фолклора“ и „Награда на публиката“.

Във фестивала ще вземат участие 16 любителски клубове и школи, занимаващи се с изучаването на български народни танци и хора: Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ – Мездра, Танцова школа „Нанков“ и Танцов клуб „Виктория“ – Враца, Клуб за народни танци към танцов ансамбъл „Младост“ – Монтана, Клуб за народни танци и хора „Мойто либе“, Фолклорен танцов клуб „Българка“, Фолклорна група „Северозапад“ и Танцов клуб „Ах! Хорца“ – София, Фолклорен танцов състав „Дунав“, Детски фолклорен танцов състав „Дунавче“, Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ и Фолклорен състав „Северняче“ – Лом, Фолклорен клуб „Хайде на хорото“ – Червен бряг, Танцов клуб „Ритъмът на Балкана“ – с. Игнатица, община Мездра, Танцов клуб „Северняшки ритми“ – с. Нефела, община Враца и Танцова група „Ситни стъпки“ – с. Гюргич, община Ружинци.

Илия Луков / снимка: Общ. Мездра

Акценти в програмата на втория фестивален ден са концерт на популярния у нас и в чужбина народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който е с начален час 17:00, и „Хоротека под звездите“ с оркестър „Тракийско настроение” – Пловдив, която ще започне в 19:00 часа.

В унисон с мисията на фолклора – да сплоти и да обедини хората като се забавляват и веселят заедно, хванати ръка в ръка, рамо до рамо, в единна стъпка, „Хорцето на дефилето“ ще завърши с най-дългото хоро, което ще се извие на площад „България“ в гр. Мездра и на което ще се хванат всички участници във фестивала.

Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ най-учтиво канят жителите и гостите на гр. Мездра и на общината да заповядат на Първия национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето“!

 

Източник: Община Мездра

 

 

Подобни статии