Начало Икономика Над 4000 автомобила дневно – рекорд на „Дунав мост 2“

Над 4000 автомобила дневно – рекорд на „Дунав мост 2“

от Mariana Gomileva
1746 преглеждания

Рекорден брой леки и тежкотоварни автомобили са преминали през „Дунав мост 2“, съобщава БНР – Видин. Общо 96 хил. превозни средства са прекосили моста през месец юли, което е с около 20% ръст в сравнение с предишни месеци. Любомир Низамов, директор на компанията „Дунав мост Видин-Калафат“, е обяснил, че обичайно допреди 2-3 месеца са преминавали средно по 2500 автомобила на денонощие. В последния месец броят им е нараснал до 3200-3000 коли.

По думите на Низамов това е върнало предишни темпове на ръст в трафика. Първата година увеличението е било с 25%, после се е забавило на 20%, след това – на 15%. В последно време отново се връща по-силния ръст. Обяснението за засиления трафик, съставен в голямата си част от леки автомобили, е сезонът на отпуските и пътуванията. Влизащите в България автомобили са се увеличи от 200-300 на ден до три пъти повече в някои дни, обяснява Низамов. На 30 юли по моста са преминали 4200 превозни средства, което е било исторически рекорд от откриването му досега. От компанията, управляваща моста, увериха, че въпреки опашките от камиони, обслужването и преминаването е бързо.

С построяването си „Дунав мост 2“ надмина всякакви прогнози за трафик. След него работата на ферибота в Оряхово намаля в пъти, а трафика към Видин се увеличи до опасни размери. Въпреки предупрежденията, че не бива съоръжението да се пуска без довеждаща инфраструктура, той беше открит, а същинската работа по скоростен път между Ботевград и Видин дори не е започнала. Според Министерство на регионалното развитие текат процедури за отчуждавания в частта Ботевград-Мездра, след което ще се проектира и работи и по останалите отсечки. Дотогава по натоварения път почти ежедневно стават тежки и леки инциденти. Допълнително се усложнява ситуацията и за живеещите по Искърското дефиле – след основния ремонт на пътя там през миналата година, по него се насочва част от тежкотоварния трафик. Това вече предизвика пропадане, напукване и повреда на асфалта на няколко места, както и пътни инциденти, включително с жертви. Освен от Оряхово, „Дунав мост 2“ при Видин изтегли и трафик от първия мост при Русе.

Подобни статии