Начало Новини Мултимедийна изложба за културното разнообразие гостува в Монтана

Мултимедийна изложба за културното разнообразие гостува в Монтана

от Mariana Gomileva
1131 преглеждания

Мултимедийна изложба на фотографии ще бъде открита на 25 април в Монтана, съобщиха от Общинския младежки дом, който е домакин на събитието. Инсталацията носи името „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ и ще покаже снимки на лица, пейзажи от природата и картини на художника Кольо Карамфилов.

Ето какво разказват от Младежкия дом за изложбата:

„Ние“ това са всъщност „Вие“ и “Те”, когато се познаваме. Това казват авторите на мултимедийната инсталация „Лични местоимения: Ние, Вие, Те“ – Сава Цонев, режисьорът Петко Манчев, композиторът от Норвегия Вес Рей. Сближаването и разбирането на Другия е особено важно днес, време на бежански кризи, етническо напрежение и военни конфликти. На седем екрана, в затъмнено помещение, на фона на специално композирана музика, ще видим подбрани фотографии. Ще видим ярки образи на хора – от бохемата на София, през лицата на Пловдив, та чак до ромския квартал. Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще се появяват поетичните картини на художника Кольо Карамфилов. „Другият“ е по-малко плашещ, когато бъде опознат.“

В инсталацията ще бъдат показани снимки на фотографите Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова („Лицата на Пловдив“), Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Арсо Илиев, Велико Балабанов и други. Ще има и фотографии, предоставени от Център „Амалипе”, фондация „Здраве и социално развитие” – Хесед и от Росен Карамфилов – на произведенията на Кольо Карамфилов.
Откриването е от 18 часа в голямата зала на Младежкия дом. Проектът за мултимедийната инсталация е получил подкрепа по „Програма БГ08“ – „Културно наследство и съвременни изкуства“ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

След Монтана изложбата ще продължи турнето си из България. Началото му беше на 30 март в кв. „Факултета“ в София, а следващите спирки са Хасково, Благоевград, Пловдив. За показване са избрани места с голяма концентрация на ромско население – „Факултета“ в София, „Столипиново“ в Пловдив, както и гр. Сливен. Целта на изложбата е да се представи културното многообразие и да се стимулира културния диалог, разказват от Младежкия дом в Монтана.

Програма на турнето:
София – 30 март – 1 април, НЧ „Стоянка Соколова” , кв. „Факултета“
София – 4 – 6 април, НЧ “Г.С. Раковски 1925”, район „Илинден“
Плевен – 7 – 12 април, „Арт Център Плевен“
Кюстендил – 13-16 април, НЧ „Братство 1869”
Сливен – 19 -22 април, Зала на общинския съвет
Монтана-25 – 28 април, Общински младежки дом
София – НДК 4 -15 май, Мраморно фоайе, в рамките на Салон на изкуствата
Хасково – 17 – 20 май, Младежки център
Благоевград – 25 -28 май, Младежки дом
Пловдив – 30 май – 3 юни, „Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”
Пловдив- 6-9 юни, ОУ „Димчо Дебелянов“

Повече информация на адрес в интернет: http://nie-vie-te.eu/site/index.php
Във Фейсбук: https://www.facebook.com/nie.vie.te8/timeline

Подобни статии