Начало Забележителности Музеят в Монтана е партньор в Европейската година на културното наследство

Музеят в Монтана е партньор в Европейската година на културното наследство

от Mariana Gomileva
797 преглеждания

Картичките пристигат | снимка: РИМ – Монтана

Регионалният исторически музей в Монтана е партньор в кампанията „Човешкото лице на културното наследство“, организирана от Представителството на Европейската комисия в България и Министерство на културата (МК). Поводът е Европейската година на културното наследство, съобщават от общ. Монтана. Кампанията има за цел да насочи внимание към „диалога на културите в обединена Европа“.

В рамките на кампанията са интервюирани граждани на всяка от 27-те страни-членки на EС, които живеят в България. Пощенските картички с техните снимки и впечатленията им от страната ни ще се раздават безплатно в културните институции, включени в кампанията. Интервютата с гражданите на ЕС показват начина, по който възприемат европейското културно наследство и близостта на народите от съюза, разказват организаторите на кампанията. В РИМ – Монтана са пристигнали картички с образите и впечатленията на трима европейци – Мариал от Люксембург, Мартин от Холандия и Джордж от Кипър.

С кампанията се цели и привличане на повече посетители в избраните музеи – предвидена е и кампания в социалните медии. От РИМ-Монтана очакват да се увеличат посещенията в експозиционната зала на ул. „Граф Игнатиев” 3, Лапидариума, Михайловата къща и художествена галерия „Кирил Петров” през летните месеци.

Всички картички от кампанията могат да се открият онлайн на фейсбук страницата на ЕК:facebook.com/ECinBulgaria.

ЕС смята за културно наследство различни форми за опазване на артефакти, традиции и културни произведения. Това са:

-материално наследство – например сгради, паметници, артефакти, облекла, художествени произведения, книги, машини, исторически градове, археологически обекти;
– нематериално наследство – обичаи, форми на представяне и изразяване, знания и умения – както и свързаните с тях инструменти, предмети и културни пространства – които хората ценят. То включва езика и устните традиции, сценичните изкуства, социалните обичаи и традиционните занаяти;
– природно наследство – ландшафти, флора и фауна или
– цифрово наследство – ресурси, които са създадени в цифрова форма (например цифрово изкуство и анимации) или са цифровизирани с цел съхраняването им (например текстове, изображения, видео, архиви).

Подобни статии