Начало Градска среда Музей на детето във Враца показва живота през XIX и XX век

Музей на детето във Враца показва живота през XIX и XX век

от Mariana Gomileva
2338 преглеждания

Представяне на детско градско облекло от началото на XX в., Музей на детето – Враца / снимка: РИМ – Враца

В наши дни децата имат достъп до богато разнообразие от дрешки, учебни пособия и играчки. В миналото обаче се е налагало да се използват домашно направени предмети за малчуганите, като най-важното за изработването им са били изобретателността и желанието.

Единственият по рода си Музей на детето се намира във Враца. Той разкрива въображението на хората от XIX и XX в. за създаването на един многолик и пъстър свят, пропит от любов към детето в българското патриархално семейство и грижата за неговото физическо и духовно израстване. С архивен снимков материал и оригинални образци на битов инвентар, свързан с отглеждането на детето, на неговото облекло и аксесоари от бебешка до юношеска възраст, с реконструкции на обредни вещи, предназначени за него, тя проследява семейната среда, в която израстват и се възпитават селските и градски деца, мястото им в обредния свят на народа ни.

Впечатляват с творческите хрумвания при изработката от естествени материали експонатите, осветляващи игровия свят на селското дете: традиционни детски играчки, битови вещи, използвани в ежедневните им игри и забави, специално изработваните за тях музикални играчки, кукли – „парцалени”, от житни стъбла и царевична шума, от кърпи, животински фигури от същите материали, различни видове топки, игри и аксесоари забавления.Богат и многообразен е и представеният в експозицията свят на градското дете. В него подчертано внимание заслужава архивният снимков материал и колекцията от битов инвентар, свързан с отглеждането му. Сред най-атрактивните експонати в тази част на музея е запазената бебешка количка, използвана във Враца на границата между ХІХ и ХХ век.  Тя е изложена след дълга и внимателна реставрация и изглежда като нова.

Любопитство предизвикват и повлияните от европейската култура и светското образование фабрично произвеждани детски играчки, оригиналните експонати, маркиращи първите стъпки в родното училище и ученически пособия, въвеждащи детето в новия свят.

Музеят на детето се намира в къщата „Григорий Найденов“ в центъра на Враца. Григорий Найденов (1854 – 1919)  е сред изтъкнатите исторически личности от града и неслучайно родната му къща е част от ЕВК „Св. Софроний Врачански“ – той е сред най-щедрите дарители не само за Враца, а и в цяла България. Роден в знатно врачанско семейство на търговци, Григорий е страстен родолюбец и патриот. В завещанието му е записано: „Всичкият мой останал свободен имот завещавам на родния си град за културното и икономическото преуспяване на населението му“. Пожелава да се открие и фонд за стипендии на ученици. Вероятно заради любовта му към децата на Враца, в неговата къща е подредена уникалната за България музейна сбирка – „Светът на детето от края на XIX и началото на XX век“. Тя връща посетителите в едно отминало време, когато липсата на играчки по магазините е провокирала изобилие от изобретателност и находчивост у хората, които са вярвали, че доброто отглеждане на децата наистина е важно за бъдещето.

Източник: Регионален исторически музей – Враца

Подобни статии