Начало Икономика МОСВ – кошер с работливи пазители на природата

МОСВ – кошер с работливи пазители на природата

от Mariana Gomileva
1045 преглеждания

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов получи от главния редактор на www.severozapazenabg.com Мариана Гомилева грамота на признателност и плакет с отличието „ЕКОПАЗИТЕЛ НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ“ 2022 г., в МОСВ, 15.02.2022 г. / снимка: пресцентър МОСВ

Едно от нещата, с които се отличава северозападна България е изобилието от природни забележителности. Те пленяват туристите от пръв поглед и карат местните жители да се гордеят, че живеят на място „целунато от Бог“. Затова и темата за опазването чистотата на природата е толкова важна – особено с навлизането на европейски зелени практики, които имат за цел съхраняването на биоразнообразието във всяка точка на континента. За да се прилагат успешно и у нас, се изискват познания, енергичност, последователност и решителност.

От няколко месеца Министерството на околната среда и водите е в ръцете на младия министър Борислав Сандов, който в началото на управлението му дава заявки точно за такива качества – притежава богат опит от участието си във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години, инициатор е на проекти за преход към зелена икономика и демонстрира воля при взимането на важни за страната ни решения, свързани със съхранението на природата и увеличаването на защитените зони.

Часът е 18. Очакваме срещата си с екоминистъра, за да му връчим отличие за инициативността северозападна България да се докаже наистина като северозапазена – с нови защитени територии, нови екопроекти и новоположени сътрудничества със Сърбия и Румъния. Кипежът пред кабинета му ни напомня кошер, в който въпреки края на работния ден, със стихийна енергия жужат сътрудници в строго организиран работен процес. Сещаме се за тази метафора, защото Борислав Сандов е известен и като координатор за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите. Първите ни впечатления от екипа са за неуморност и диалогичност. От 20 минути началникът на политическия кабинет на екоминистъра и експерт по промени в климата, Георги Стефанов, води оживен разговор по телефона на тема устойчив туризъм. Ентусиазмът, с който изброява предложенията си е завиден. Приключва доволен и се обръща към нас с признания, че е от Северозапада и познава добре сайта ни за красотите на тази част от страната. Разказва ни увлекателно за потенциала в природата му и последните си наблюдения върху алтернативния туризъм.

На дивана пред нас е шефката на пресцентъра на МОСВ Аглика Крушовенска, доказала се през годините с новаторската визия на Зелените за целия обществен живот, а не само за опазването на природата. От своя страна, тя продължава темата за Северозапада с красиви спомени за корените си от Мизия и дългите улици в града, обединил няколко села. Впечатлява ни с познанията си по история. Споделя и личното си усещане от чистотата на въздуха в малките населени места и столицата. „Има толкова много за подобряване“, въздъхва тя, докато не изпуска от поглед вратата на министъра: „Днес имаше доста срещи и не съм го виждала да се спре нито за минутка. А пристига директно от Брюксел, с ранен полет още от 7 сутринта“. Полюбопитстваме за подробности около посещението му там и веднага получаваме отзивчива информация, поднесена с лекота и професионализъм, които малко пиар специалисти днес притежават: „Вицепремиерът Борислав Сандов и зам.-министър Мария Ачкова бяха на работна визита в Брюксел, за да се срещнат с новия генерален директор на ГЕНЕРАЛНА ДИРЕКЦИЯ REGIO на Европейската комисия, г-жа Агнес Монфре. Целта беше да обсъдят и конкретизират мерките и дейностите на програма „Околна среда“ за новия програмен период 2021-2027 г, изхождайки от националните нужди и специфики, и приоритетите на правителството съобразно коалиционното споразумение.“

Вратата на министъра се отваря и отвътре излизат няколко души с купища документи. Отдалечават се бодро по коридорите на министерството, видимо заредени от срещата си. Отново се изумяваме, че по нищо не личи, че навън е тъмно и много хора по това време вече почиват. Сандов ни приветства с непринудена усмивка и без излишна суета. Дори долавяме леко притеснение, че ще получи отличието от нашите читатели и репортерски екип: „Екопазител на северозападна България“ 2022 г. Поднася ни благодарности за подкрепата и куража, които му отправяме като послание с този приз и бърза да сподели, че за него подобна награда е преди всичко отговорност: „Има толкова много за подобряване!“ Да, тази реплика доказва съмишленост – с екипа му, с нас, с гражданите на Северозапада.

Ето какво ни разказа, че предстои за подобряването чистотата на природата ни, заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов:

Министър Борислав Сандов: Трябва все повече да пазим природата на северозападна България (част II)

 

 

Подобни статии