Начало Забавления Монтана ще празнува Великден с балет, концерти и забавления за деца

Монтана ще празнува Великден с балет, концерти и забавления за деца

от Mariana Gomileva
1028 преглеждания

Танцов ансамбъл „Пъстрина” | снимки: общ. Монтана

Великденският концерт в Монтана и тази година тази година ще бъде на открита сцена пред храм „Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха от общината, която е организатор. Спектакълът ще започне в 10:30 ч. на 28 април, неделя. Участие ще вземат Духовт оркестър „Дико Илиев”, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” и Фолклорната формация „Огоста”.

Духовият оркестър с диригент Пламен Крумов е подбрал за празничния концерт предимно Дико-Илиеви хора от богатия си репертоар. Художественият ръководител и хореограф на ансамбъл „Пъстрина” Първан Първанов е включил танци от шопска, пиринска и северняшка фолклорни области. Фолклорната формация „Огоста” с диригент Цветан Цветанов ще заложи на изявените си солистки, уточняват организаторите. Формациите са организирани към Народно читалище „Разум 1883“. При дъждовно време концертът ще бъде в Младежкия дом.

Детският спектакъл „Надхитряне“ ще се играе в Драматичен театър – Монтана на 22 април от 12:00 ч. Режисурата е на Ирина Димитрова, а ролите изпълняват младите актьори Тихомир Иванов, Мила Топалова, Димитрина Проданова и Асен Таков.

Във вторник от 18.30 часа ще започне Великденски балетен спектакъл „Кой направил е цветята” на танцова школа „Финес” с ръководител Ина Колева. Той ще се проведе в Голяма зала на театъра. През Страстната седмица – на 24 април, традиционният си годишен спектакъл ще представи Детско-юношеската театрална школа с ръководител Ирина Димитрова. Премиерата е с начален час 19:00 в Клуба на актьора.

Предвеликденско са предвидени още забавления за децата – на 24 април те ще могат да изработят и декорират яйца от изкуствени материали. Великденската работилница ще бъде в Младежкия дом от 10:00 до 16:00 часа с Румяна Белчева – ръководител на клуба по приложно изкуство „Дорос”, която ще обучава деца от начален и прогимназиален етап. Още за записването вижте тук. След работилницата жури ще оцени творческия резултат и ще определи най-сполучливите и оригинални декоративни яйца. Организаторите са предвидили награди за класираните на челни позиции. Детските творби ще бъдат подредени в импровизирана изложба във фоайето на Младежкия дом.

На Велики четвъртък – 25 април, в Експозиционната зала на Регионален исторически музей Монтана (ул. „Граф Игнатиев“ 3) ще бъде показана мултимедийна презентация, посветена на традицията в боядисването на великденските яйца. По време на Великденските празници музеят ще работи само по предварителна заявка, напомнят от културната институция.

Духов оркестър „Дико Илиев“

Подобни статии