Начало Култура Монтана ще отбележи рождението на Христо Ботев с изложби

Монтана ще отбележи рождението на Христо Ботев с изложби

от Mariana Gomileva
1940 преглеждания

След дни се навършват 170 години от рождението на поета-революционер | изображение: Музей „Христо Ботев“ – Калофер

Монтана ще отбележи годишнината от рождението на Христо Ботев с две изложби, съобщиха от общината. На 5 януари от 11.30 часа във Фоайето на Държавния архив ще бъде открита документалната експозиция „Христо Ботев. Живот и дело“. Тя е съставена от Къща-музей „Христо Ботев“ в гр. Калофер по повод 170-тата годишнина от рождението на поета и революционер.

Ботев е роден на 6 януари (нов стил) 1848 г. в гр. Калофер в семейството на учителя Ботьо Петков. Учи в Одеса, тогава Руска империя, учител в Бесарабия, Калофер, емигрант в Румъния. Основната му революционна дейност е свързана с българските емигранти във Влашко. Там пише стихотворения, фейлетони, сътрудничив печата и издава вестници, за известен период опитва отново започва като учител. Голяма част от дейността му преминава в усилия да намери финансова подкрепа за въоръжена борба на българските четници против османската власт. През 1876 г. Ботев и български четници слизат на брега край с. Козлодуй и се отправят към Враца с надеждата към тях да се присъединят още въстаници. Надеждите им са напразни и подготвяното като всенародно Априлско въстание избухва само в няколко региона. Ботев и четниците му водят няколко сражения, а в битката при Вола, във Врачанския Балкан, революционера губи живота си.

По повод рождението му в Регионална библиотека „Гео Милев“ ще бъде открита и изложба с книги, написани от него и за него, както и мултимедийна презентация. Графикът на изложбата ще бъде уточнен допълнително.

Още една тематична изложба ще представи историята от двете страни на граничната река Дунав – макети с архитектурни паметници от България и Румъния. Откриването е също на 5 януари, от 11 часа във фоайето на Драматичен театър – Монтана. Експозицията „Дунав – река с много история“ ще покаже 45 макета на значими обекти в областите от двете страни на реката. Те са изготвени с подкрепата на програма „Интеррег Румъния-България“. Проектът е на фондация „Отворена длан“ – Плевен и „Федерация на работодателите от окръг Олтения“ – Крайова.

Изложбата на архитектурни макети разказва историята от двете страни на Дунав | снимка: общ. Монтана

Подобни статии