Начало Забавления Монтана чества 128 години от обявяването на градския си статут

Монтана чества 128 години от обявяването на градския си статут

от Mariana Gomileva
1606 преглеждания

През последните две десетилетия 2-ри декември се отбелязва като празник в календара на Монтана. Това е датата, на която през 1891 г. е издаден указът на княз Фердинанд, утвърждаващ решението на Народното събрание за преименуването на село Голема Кутловица в град Фердинанд. Това става при официалното откриване на железопътната гара, на което присъства и самият княз Фердинанд. Носи се легенда, че за да постигнат градския статут на селото, местните управници напили Фердинанд на празненството по случай новата жп линия и така лесно го убедили да даде градски статут на Кутловица. Според друга версия градският статут на Монтана е свързан с избирането на Фердинанд за княз на България. Когато пристига по Дунав със своите спътници, той слиза в град Лом, откъдето поема с карета за София. Вечерта го заварва в село Кутловица. Неговите придружители подсказват на местните управници да поискат градски статут на селото, тъй като това е първото място, на което Фердинанд е пренощувал след пристигането си в България. За да бъде признат за град, е трябвало да има определен брой души. Съответно местната управа си служи с измама и преувеличава броя на населението, но Кутловица е призната за град и в чест на княза е променено името ѝ на град Фердинанд.

През 1945 г. правителството на Отечествения фронт преименува града на Михайловград, на името на загиналия през 1944 г. комунистически активист Христо Михайлов, работил в организацията на БКП и взел участие в Септемврийското въстание в града. През 1993 г. с указ на президента Желю Желев името на града е променено на Монтана (по античното си име Municipio Montanensium).

Тази година Академичната общност ще се включи в отбелязването на този ден. На 2-ри декември от 15:00 ч. в Експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана ще се състои форумът „Срещи с българската наука в Монтана”. Лекция „Монтана и началото на военната кариера на император Максимин Тракиеца“ и книгата си „Providentia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца” ще представи доц. Калин Стоев. Във форума ще участват чл.-кор. проф. дин Александър Костов от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и Борислав Павлов от Издателска къща „Тендрил”. Организатори на събитието са Българска академия на науките, Община Монтана, Регионален академичен център – Монтана и Регионален исторически музей – Монтана.

В 17:30 ч. на открита естрада на пл. „Жеравица” ще започне церемонията по запалване светлините на Коледната елха. Тази година художествената програма е поверена на творчески формации от Общински младежки дом – Монтана. За 18-ти път тази празнична традиция ще събере жители и гости на града. С послание към тях ще се обърне кметът Златко Живков, който ще запали символично светещите гирлянди по време на концерта. В празничната програма ще вземат участие представителен танцов ансамбъл „Младост”, певческа група „Пъстренец Jr.”, Мажоретен състав и танцова формация „Dance Machine”. С тематични песни и танци те ще доближат публиката до топлината и красотата на предстоящите светли празници. Към талантливите деца от Младежкия дом ще се присъединят и възпитаниците на Пенка Цветкова от вокална група „Каприз” при I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Запалването на светлините на Коледната елха е едно от най-очакваните събития в Монтана. То дава началото на коледните и новогодишните празници, чийто културен календар е наситен със събития.

 

Източник: Нели Василева – Община Монтана

Подобни статии