Начало Култура Монтана отлага топ културните си събития за септември

Монтана отлага топ културните си събития за септември

от Mariana Gomileva
1112 преглеждания

Националната изложба биенале “Тенец” 2018 / снимка: Нели Василева

Вследствие на извънредната ситуация в България и въведените национални мерки за борба с вируса COVID-19 се променят датите за провеждане на две традиционни големи културни събития в Община Монтана – Конкурсът за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” и Националната изложба биенале Тенец”.

До 1 септември 2020 г. се удължава срокът за  изпращане на творби за конкурса за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. Преподаватели от страната и чужбина са се свързали с организаторите на конкурса, за да съобщят, че поради карантината нямат възможност да изпратят подготвени от учениците им рисунки.

Рисунка на Габриела Йорданова, 1-во място в предишно издание на конкурса

До момента за конкурса, който е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, в общината са получени рисунки от 7 чужди държави: Беларус, Индия, Русия, Словения, Турция, Хонконг, Шри Ланка.

Получени до момента рисунки за конкурса 2020 в Община Монтана / снимка: Нели Василева

На адреса на Община Монтана – ул. „Извора” 1, са пристигнали и рисунки и от 17 населени места в България: Ахтопол, Банкя, Биркова  (община Велинград), Благоевград, Божурово (община Добрич), Варна, Враца, Вършец, Кюстендил, Лясковец, Луковит, Плевен, Пловдив, с. Сотиря (община Сливен), Сливен, с. Тодорово (община Исперих), София.

Организаторите на творческото състезание разчитат, че след възстановяване на нормалния ритъм на образователния процес в училища, школи, клубове и творчески студия, талантливите млади художници ще пресъздадат в различни жанрове и техники темата на конкурса – „Музиката и танците на моя народ”.

Регламентът на конкурса е публикуван на сайта на Дико-Илиевите празници.

От 21 до 29 септември 2020 г. ще се приемат творбите за участие в четвъртото издание на Националната изложба биенале „Тенец”. Тя е посветена на Йордан Радичков. Организира се от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана.

Журито на Националната изложба биенале „Тенец“ 2018 / снимка: Нели Василева

С актуализирания статут на биеналето, приет на 27 февруари от Общинския съвет на Монтана, се увеличава стойността на наградите, връчвани от общината. Наградата на името на Йордан Радичков в размер на 2000 лв. ще бъде присъдена на произведение, свързано с творчеството на Радичков и духа на Северозапада. Четирите равностойни награди във всеки раздел – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства, вече са по 1000 лв. На същата стойност е и наградата на СБХ. Освен това, ще бъде отличен и млад автор /до 30 години/, който ще получи парична сума от 500 лв. от сдружение „Приятели на Радичков“.

За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години, които не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел. 

Предвижда се, изложбата с отличените творби да бъде открита на 5 октомври 2020 г. в художествена галерия „Кирил Петров” (раздел „Живопис”) и в експозиционна зала „Кутловица” (за раздели „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”).

 

Източник: Нели Василева, Община Монтана

Подобни статии