Начало Новини Монтана има нова пречиствателна станция

Монтана има нова пречиствателна станция

от svilen
1085 преглеждания

Намаление на загубите, по-висока защита на околната среда и по-добри условия за живеещите в община Монтана. Това трябва да бъдат резултатите от приключването на проекта за водния цикъл на областния град. Няколко обекта от него бяха открити в края на миналата седмица от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. С тях модернизацията и оборудването на пречиствателната станция на Монтана вече е изцяло приключено, съобщават от Министерство на околната среда (МОСВ).

„Това е напълно завършен проект за изграждане на цялостната екологична инфраструктура в Северозападна България. Продължаваме с усилията за подпомагането на този прекрасен район, който има потенциал, но и нужда от подкрепа, за да се създадат условия за разгръщането на икономическите му възможности и по-добър стандарт на живот“, коментира министър Василева. Тя уточни, че след приключването на проекта новите услуги за доставяне на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води вече обхваща всички жители на Монтана.

Инвестицията в целия воден цикъл е за 53.5 млн. лв., като основната част от финансирането е от оперативна програма „Околна среда“. Пречиствателната система включва 44.4 км канализационна мрежа, обслужваща близо 40 хил. души. Общо 4 хил. от тях имат нова канализация, а 15.32 км водопреносна мрежа е рехабилитирана. Тя доставя питейна вода на 14 хил. жители, а отпадъчните води от още 60 хил. души ще бъдат отвеждани към новото съоръжение за пречистване.

Очаква се това да намали значително загубите по водоснабдителната мрежа на града – допреди ремонта те са били 74%, по данни на МОСВ. На предишни етапи от екологичния проект е изградена комплексна инсталация за пречистване на фосфор.

Подобни статии