Начало Новини Монтана вдигна завесите за театър на немски

Монтана вдигна завесите за театър на немски

от Mariana Gomileva
1787 преглеждания

Монтана беше домакин на петия театрален фестивал на немски „Завесата се вдига за немския език“, който се проведе от 20 до 22 април. В него взеха участие дванадесет ученически трупи от цялата страна, предварително избрани сред двадесетте останали кандидати. Представителите на журито бяха Анна Арсениева – експерт по немски език в МОН, Розалин Шмих от Германското посолство, Забине Брахман-Босе и Любов Маврудиева от Гьоте институт – България. Поздравителна реч към участниците отправи Маркус Хаас, ръководител на отдел „Култура и връзки с медиите“ към посолството на Германия.

През трите дни на фестивала младите актьори показаха своите интерпретации на тема „Свободата: право, задължение, чувство или възможност?“. В последния ден бе проведена и церемонията по награждаването на победители. На първо място бяха класирани учениците от ГПЧЕ „Иван Вазов“ – Смолян, а втора награда грабнаха ПЕГ „Екзарх Йосиф“ – Ловеч. Третата награда отиде при ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ от Сливен, чийто възпитаник Илин Папазян спечели наградата за най-добра мъжка роля. Той казва: „Много ме зареди факта, че с постановката успяхме да достигнем до някакви хора, които след това ни споделиха, че сме били вдъхновяващи за тях. Това за мен е смисълът на това изкуство – да докоснеш хората, да им дадеш малко храна за размисъл и в крайна сметка да ги „отлепиш“ от мислите на злободневието. Още по-ценно за трупата беше, че се сплотихме още повече и съм истински радостен и горд с това, което направихме.“ Специалната награда бе присъдена на Немската гимназия в София.

Театър на немски в Монтана | снимка: Клуб "Медии"

Домакините от ПГПЧЕ „Петър Богдан“ подариха на всеки от участниците рисунка, свързана с представената от тях пиеса, с което впечатлиха и зарадваха връстниците си.

Впечатленията на участниците във фестивала са положителни. Те са очаровани от атмосферата, която нашият град им е предложил. Споделят, че това е било незабравимо преживяване и очакват с нетърпение следващото издание на фестивала.

Автор: Любомира Минчева, Клуб “Медии”

Подобни статии