Начало Икономика „Монбат“ с ръст на приходите и печалбата през първото тримесечие

„Монбат“ с ръст на приходите и печалбата през първото тримесечие

от Mariana Gomileva
987 преглеждания
"Монбат" очаква постоянен ръст в следващите пет години

Производителят на акумулатори „Монбат“ приключва първото тримесечие с ръст на приходите и печалбата, съобщиха от компанията. От януари до края на март приходите на предприятието са общо 92.8 млн. лв., с 29% ръст спрямо същия период на миналата година. За същото време нетната печалба е нараснала със 7.6%, достигайки 6.5 млн. лв. Това са индивидуални резултати за завода в Монтана, без тези на другите предприятия от групата – „Старт“ –Добрич, рециклиращите предприятия за олово и сплави на „Монбат рисайклинг“ и заводът за светодиоди „Окта лайт“ в Годеч.

Основната част от продукцията на монтанския завод е за износ – според доклада за дейността приходите от износ са 63%, а основният пазар за българските акумулатори е Франция. От френски клиенти са постъпили почти 5 млн. евро или 17% от износа на „Монбат“. Испания е другият голям пазар с 3.16 млн. евро постъпления през първото тримесечие. В сравнение със същия период на 2015 г. приносът на Франция, Испания и Германия като част от износа е намалял, което е компенсирано с увеличение за други държави като Италия.

През последните месеци цената на основната суровина за акумулаторите – оловото, отново се покачва и рециклиращите заводи на групата помагат за намаляване на негативния ефект от това. Тежкият метал заема 70% от разходите за единица продукт, се посочва още в доклада на компанията.

Повишението на продажбите се е отразило и в по-високите разходи за дейността. В края на март те са 85.6 млн. лв., с над 20 хил. лв. повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Увеличение има при разходите за заплати и осигуровки, както и при тези за материали и външни услуги.

Акциите на „Монбат“ се търгуват публично на Българската фондова борса и могат свободно да се продават и купуват. Последната сделка с тях е от четвъртък, когато са поскъпнали с 2.44% до 7.40 лв. Консолидираният отчет на цялата група ще бъде публикуван до края на месец май.

Подобни статии