Начало Забележителности Модерно експониране на тракийските съкровища от северозападна България  

Модерно експониране на тракийските съкровища от северозападна България  

от Mariana Gomileva
1217 преглеждания

Витрина в настоящия облик на зала „Тракийски съкровища“ в РИМ-Враца / снимка: Антони Георгиев

Регионалният исторически музей – Враца отваря врати през 1953 г., но събирането на неговата експозиция започва от будни врачански читалищни дейци още след Освобождението. Сградата е сред малкото в България, специално проектирани и изградени за целите на музей. Експозицията с обща площ 1500 кв.м съхранява знакови артефакти за европейската цивилизация, а и за историята на човечеството. От създаването на музея в него са съхранени и експонирани над 180 000 културни ценности от всички епохи.

Безспорно една от най-интересните зали е „Тракийски съкровища“. Най-големите находки са златен венец и сребърен позлатен наколенник (кнемида). Открити са през 1965 г. при археологически разкопки на Могиланската могила в центъра на Враца.

Могиланската могила в центъра на Враца / снимка: РИМ-Враца

Преди няколко месеца Фондация „Америка за България“ организира конкурс с основната цел да бъде преобразена експозицията именно в зала „Тракийски съкровища“ в модерна и интерактивна експозиция в съответствие с водещите световни музейни стандарти, която да предложи незабравимо преживяване на посетителите от различни възрасти, националности и нива на познания.  

Конкурсът се осъществи в партньорство с Община Враца и РИМ – Враца. Кандидатстваха 17 проекта на екипи от архитекти, археолози, историци, реставратори, експерти по дигитални технологии и маркетинг, и други.

Кандидатите трябваше да представят концепция с визуализации на дизайн на изложбеното пространство, представяне на експозициите и свързаното с тях съдържание (напр. информационни табели, интерактивно съдържание, виртуална реалност, аудиогидове, видеа и др.) за посетители от различни възрасти и нива на познание.  

Победителите бяха обявени на 29 септември на церемония в РИМ – Враца, където бе открита и изложба с проекти, участвали в конкурса. Изложбата може да бъде разгледана там до средата на октомври, след което ще гостува в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

Ето кои са наградените проекти в конкурса:

1-во място: Архитектурно студио Ателие 3 – с награда от 25 000 лева

2-ро място: Анимейджър + HORA – с награда от 15 000 лева

3-то място: Sense Design – с награда от 10 000 лева

Първа награда – арх. студио Ателие 3 и зам.кметът на Враца Александър Владимиров

Втора награда – Анимейджър и Hora с директора на РИМ-Враца Георги Ганецовски

Трета награда – Sense Design и Нанси Шилър

В допълнение към наградите за победителите, Фондация „Америка за България“ ще дари средствата, необходими за реализацията на проекта, класиран на първо място.

„Надяваме се проектът, който ще бъде реализиран да служи за пример, който може да се приложи и на други места в страната. Поканихме и международно признати експерти от музея Field в Чикаго и от архитектурно бюро Skolnick в Ню Йорк, които да се присъединят към българските си колеги, като част от журито. Изключително сме впечатлени от високото ниво на участвалите проекти“, сподели Нанси Шилър по време на награждаването.

Заместник-кметът на Враца Александър Владимиров благодари на Фондацията, че дава шанс на професионалистите в България да реализират своите идеи в родината. „Имаме с какво да се гордеем в миналото, а вие днес доказахте, че има с какво да се гордеем и в настоящето“, добави още заместник-кметът на Община Враца и поздрави участниците и победителите в конкурса.

Журито на конкурса бе в състав:

Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей – Враца

Нарцис Торбов, главен уредник и завеждащ отдел „Археология“ в Регионален исторически музей – Враца до юни 2021 г.

Здравка Николова, старши експерт в отдел „Култура“ в Община Враца

Весела Герчева,  директор „Програми и изложби“ в Детски научен център „Музейко“

Уилям А. Паркинсън, директор „Антропологични изследвания“ в музея Field в Чикаго, САЩ

Скот Бригс, асоцииран директор в архитектурно бюро SKOLNICK Architecture + Design Partnership в Ню Йорк, САЩ

Юлиана Дечева, програмен експерт „Културно-исторически и природен туризъм“ във Фондация „Америка за България“

Обявяване на наградените в РИМ-Враца

Ето какво споделиха членове на журито:

Нарцис Торбов: „В конкурса участваха активно млади и амбициозни български архитекти и дизайнери. Техните предложения се отличават с новаторски, архитектурни, технически и експозиционни решения. Те са изцяло съобразени със специфичните особености на находките от Могиланската могила и останалите артефакти, представящи развитието на златарството на територията на днешна Северозападна България през предходните столетия. Предложените проекти са подчинени на идеята за съхраняване и представяне пред българската общественост на богатото национално културно-историческо наследство.“

Скот Бригс: „Това беше един добре организиран конкурс. Бях впечатлен от креативността и качеството на кандидатурите. Имаше изключително иновативни предложения по отношение на дизайна и технологичните решения за представянето на тези впечатляващи исторически съкровища. Смятам, че класираният на първо място проект може да бъде пример и за други музеи в България.“

Уилям Паркинсън: „Беше чест да съм част от този вълнуващ конкурс, който цели да даде нов заряд на един изключително уважаван български музей с дългогодишна история. Конкурсът успя да привлече чудесни иновативни предложения от много добри професионалисти и крайният резултат ще е удовлетворяващ за всички страни.“ 

Подробности за конкурса може да намерите тук.

Източник: Фондация „Америка за България“

 

 

 

Подобни статии