Начало Забавления Модерното лице на винения туризъм

Модерното лице на винения туризъм

от Mariana Gomileva
978 преглеждания

Посетители от цял свят дегустират и коментират различни реколти и марки вино по време на Wine&Spirits Show 2022 г. в Интер експо център / снимка: Мариана Гомилева

Виненият туризъм набира все по-голяма популярност у нас и се развива благодарение на нестандартни форуми за среща на ценители на качествените напитки и бизнес сектора. Второто издание на Wine&Spirits Show събра десетки любители на качествените напитки и така събитието се превърна в традиционен форум за производители, хотелиери, ресторантьори, бармани и сомелиери – хора обединени в каузата да популяризират добрите преживявания. Винопроизводители от България и цял свят отвориха най-добрите си бутилки в зала 6 на Интер експо център, а любителите на бира, водка, джин, уиски или коктейли се потопиха в магическия свят на тези питиета в зала 5.

Зала 6 с класни селекции винопроизводители / снимка: Мариана Гомилева

В продължение на три дни (от четвъртък, 7 април, до събота – 9 април 2022 г.) изложението представи близо 100 компании за качествено вино, бира, крафт предложения и високоалкохолни напитки. 

Свободни дегустации на вино / снимка: Мариана Гомилева

Организаторите – Интер Експо Център и DiVino отново успяха да създадат интересни и обогатяващи емоции за всички посетители и вдъхновяваща професионална атмосфера за представителите на бизнеса. Публиката имаше възможност да присъства на професионални лекции, презентации и семинари и да се наслади на завладяващи кулинарни изкушения.

Ето какво сподели Емил Коралов от Българската асоциация на винените производители, който е инициатор на форума:

„С първото издание през 2021 г. всъщност беше възроден изложбеният сектор, след настъпването на пандемията. Големият интерес, който привлече към себе си, доказа нуждата на пазара към формата. Бяхме притеснени дали изобщо ще има посещаемост, но публиката отчете основното предимство на Wine&Spirts Show. Изложението е обединител на много икономически сектори, които в средата на виното, високоалкохолните напитки и бирата и хранителните продукти от висок клас намират основна пресечна точка. Това се доказва и от профила на посетителите. В Интер Експо Център се стекоха ресторантьори, хотелиери, бармани, сомелиери, ритейлъри, бизнес-представители на кетъринг фирми и рекламния сектор, ивент мениджъри и други. Тази година особено горди сме от прецизната селекция на качествени вина от България и чужбина. Мисля, че успяхме да поднесем наистина класни представители на елексира на боговете.“

Благодарение на съпътстващата си програма, Wine&Spirits Show наистина се превърна в остров на познанието. Дегустациите и майсторските класове бяха умело балансирани във времето, за да може всеки да се наслади и на свободно емоционално преживяване на всеки щанд. Ресторантьорите, сомелиерите, барманите и сервитьорите получиха съвети за развиването на винената листа от винения консултант Йордан Русев в първия ден на изложението. Ирина Стефанова отговори на въпроса „Истинска бира – що е то?“. В края на деня програмата предоставя майсторски клас с дегустация на пет шотландски уискита. Съчетаването им различни храни бе водено от Николай Нейков. 

Презентацията за съчетаване на скоч с храна / снимка: Мариана Гомилева

Презентацията за съчетаване на скоч с храна / снимка: Мариана Гомилева

Вторият ден, 8 април, стартира с Кръгла маса за бъдещето на винените райони в България. В други събития Българска банка за развитие представи нови продукти за винарския бранш, а Българската агенция за експортно застраховане – услугите си за винопроизводството. След това майсторски клас с Юлия Костадинова запозна гостите с шест вида карибски ром. Последното съпътстващо събитие за деня беше майсторски клас с вертикална дегустация на Barovo Red (Северна Македония) и Terrasse à l’Ombre (Южна Рона) с винения експерт и преподавател Александер Ристовски. 

В последния ден посетителите се срещнаха за втори път с Ирина Стефанова и тайните на истинската бира. След това в майсторски клас Яна Петкова представи винена Калифорния – четвъртият по големина производител на вино в света. Кулминацията на форума бе презентация на хедонистите (отново с водещ Яна Петкова) с дегустация на седем вина – „Високите вина на Европа“, с напитки от Стария винен свят – Италия и Испания.

Вдъхновено от мащабните и популярни международни изложения Wine & Spirits Show е на път да се превърне в най-голямото подобно събитие, обединител на бранша, не само в България, но и на Балканите.  

Подобни статии