Начало Икономика Модернизират градския транспорт във Враца

Модернизират градския транспорт във Враца

от Mariana Gomileva
290 преглеждания

През пролетта на 2021 г. във Враца ще бъдат доставени модерни транспортни средства на стойност близо 11 млн. лв. През това време ще се реконструира и контактната мрежа. Предстои избор на доставчик и на 13 нови електробуса.

На 5 август 2020 г. беше подписан договорът между „Тролейбусен транспорт – Враца“ и фирма „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, която ще достави 9 новопроизведени тролейбуси. Дружеството е утвърдено на българския и световния пазар и има опит в доставката на специализирани превозни средства. В обявената процедура, фирмата е предложила най-ниска цена за новия подвижен състав, като стойността е в размер на 10 904 760 лв. с ДДС.

 

Интериорът на новите тролейбуси

Тролейбусите ще се произвеждат от полската фирма „ENERGIS”, ще са с дължина от 12,5 м., с общ капацитет до 85 пътници. Ще бъдат оборудвани с най-модерната климатична и вентилационна система, с информационни табла и с видеонаблюдение. Всички ще са напълно достъпни за хора със специални потребности.

Специализирани места в новите тролейбуси

В периода на доставка на превозните средства, ще бъде извършена и реконструкция на контактната мрежа в града.

Успоредно с това, модернизирането на градския транспорт продължава, като в състава му ще бъдат включени още 13 чисто нови електробуса. По този начин ще бъдат напълно обезпечени курсовете на обществения транспорт не само в града и големите квартали, но и в населените места на Враца.

Обновяването на градския транспорт се извършва със средства по ОП „Околна среда“, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 26 млн. лв. Финансирането е осигурено след направено предложение от УС на Националното сдружение на общините за увеличаване на бюджета на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух от 115 млн. лв. на 390 млн. лв. Така, Враца е сред 11-те общини от страната, които получиха финансиране от Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда“ за обновяването на градския си транспорт.

 

Източник: общ. Враца

 

Подобни статии