Начало Еврофинансиране Младите хора от държавите около Дунав – генератор на нови идеи и решения

Младите хора от държавите около Дунав – генератор на нови идеи и решения

от Mariana Gomileva
6340 преглеждания

Видинският бряг на река Дунав / снимка: Stanev Photography

Младите хора ще имат все по-голяма роля в решаването на общите проблеми пред 14-те държави членки на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR).

От 1 ноември 2023 г. най-новата структура на тази макрорегионална рамка – Дунавският младежки съвет (DYC) преминава от пилотно действие към дългосрочно изпълнение. Това стана ясно по време на 12-ия Годишен форум на държавите от Дунавската стратегия (EUSDR), който се проведе в словенския град Brdo pri Kranju миналата седмица.

„Тази година Дунавската стратегия направи важна крачка към привличането на младите хора. Радвам се да видя Дунавският младежки съвет вече в действие. Наистина очаквам да чуя от младите хора как да бъдат доразвити макрорегионалните стратегии, с конкретни препоръки от тяхна страна. Подкрепата на младите хора и стимулирането на предприемаческия дух и лидерските качества на младите таланти остава наша основна цел“, каза еврокомисарят по политиката на сближаване и реформите Елиза Ферейра.

Видеообръщение на еврокомисаря Елиза Ферейра / снимка: Мариана Гомилева

Дунавския младежки съвет – структура с ясни правила

Дунавският младежки съвет се състои от 28 членове на възраст между 18 и 29 години. Всяка от 14-те страни от Дунавския регион (Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна) е представена от двама членове.

През първите 13 месеца от своето съществуване (1 октомври 2022 г. – 31 октомври 2023 г.) Дунавският младежки съвет се финансира от Европейската комисия и се съфинансира от град Виена. Тази финансова подкрепа покрива разходите за пътуване и настаняване на членовете на DYC за срещи и събития.

Workshop на младежи в Šempeter pri Gorici / снимка: Danube Strategy Point

В момента кандидатстването е отворено само за България, тъй като едно място за нашата страна се освобождава от 1 ноември 2023 г. Могат да кандидатстват младежи, които постоянно пребивават в България. Мандатният период за избрания кандидат ще бъде до 31 октомври 2024 г.

Членовете на Младежкия съвет могат да: предлагат конкретни действия и проекти, да представят идеи на вниманието на високопоставени политици от държави и региони на EUSDR, да допринасят за приоритетите и политиките на EUSDR, да обръщат внимание на особеностите на своите региони на транснационално ниво, да участват във всички младежки дейности на EUSDR, да се включват в събития на EUSDR, както и в международни и свързани с ЕС младежки срещи.

Председателят на основния секретариат на Дунавската стратегия, Danube Strategy Point, д-р Робърт Лихтнер уточни, че изборът на членове на DYC насърчава разнообразието в различни измерения. Поради това се обръща внимание на баланса между млади хора от 14-те държави, участващи в EUSDR, от различен пол и с различно образование или професионален опит. Избират се кандидати, които имат опит в младежки организации или са извършвали доброволческа работа, но това не е задължително условие.

д-р Робърт Лихтнер – председател на Danube Strategy Point / снимка: Мариана Гомилева

Членовете на Дунавския младежки съвет се избират за мандат от една година. След изтичането му, те имат възможност да удължат своя мандат до втора година (правило 1+1). Удължаване на мандата до трета година не е възможно. Това е, за да позволи на по-голям брой млади хора да станат членове на DYC.

Ето какво уточни д-р Робърт Лихтнер:

„Участието на настоящите и бъдещите поколения в оформянето на обществата е важно в политическия дневен ред на местно, регионално, национално и европейско ниво. В Стратегията на ЕС за Дунавския регион (EUSDR) това доведе до създаването на Дунавския младежки съвет (DYC) през октомври 2022 г. Като стане част от системата за управление на Стратегията за Дунавския регион, ролята на Дунавския младежки съвет е да предоставя идеи и нови перспективи на EUSDR и извън нея, за да даде възможност за динамичен обмен и процеси на взаимно обучение. Освен това, младото поколение има възможност да привлече вниманието на вземащите решения от държавите и регионите на EUSDR и, като допринася за приоритетите и политиките на EUSDR, да подчертае значението на своите региони на транснационално ниво и да даде възможност за активно участие на младите хора в политически и водени от политики процеси.“

Тенденции в мнението на младите хора за бъдещето на Дунавския регион

В специален панел, посветен на младите хора, в рамките на 12-ия Годишен форум на Дунавската стратегия, стана ясно, че бъдещите професии са свързани изцяло с новите технологии и принципа на учене през целия живот. Участвалите младежи в дискусията, не пропуснаха да уточнят, че т.нар. зелени екосъобразни дейности ще бъдат все повече на почит. Иновации, устойчивост и технологии – това са ключовите елементи от професиите на бъдещето.

Представители на Danube Strategy Point и DYC / снимка: Europa Haz

Един от проблемите, който беше посочен от младите хора е, че в държавите от Дунавския регион, дори и да завършат образованието си в престижни университети, отнема дълго време преди да започнат да се реализират.

Неформални дискусии след форума / снимка: Мариана Гомилева

По отношението на дигитализацията беше споделено мнението, че тя е процес, с който трябва да се внимава, защото ако е прекалена, има опасност да се намали креативността още в ранна възраст.

Дискусия за професиите на бъдещето / снимка: Мариана Гомилева

Все пак всички се обединиха около мнението, че не бива да се проектира миналото върху бъдещето и трябва да се подхожда индивидуално върху нуждите на младите хора, защото техните идеи ще бъдат от все по-голямо значение за развитието на държавите от Дунавската стратегия.

 

Репортер: Мариана Гомилева (Любляна)

Подобни статии