Начало История Младежкият червен кръст в Белоградчик

Младежкият червен кръст в Белоградчик

от Mariana Gomileva
2140 преглеждания

Българският младежки червен кръст (БМЧК) е доброволна младежка организация, която е неразделна част от Българския червен кръст и принадлежи към Международното младежко червенокръстко движение. Чрез своите доброволци и програмите за обучение в цялата страна организацията приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията, уважението към различията и културното многообразие.

Връщаме се назад във времето. Годините са 1931 – 1933. Младежкият червен кръст е в подем. В Белоградчик и околията – също. Във всяко училище има детски и младежки групи или дружества на Младежкия червен кръст. Интересът на учениците, учителите и родителите е голям.

Червенокръстци в Белoградчик, 1927 г.

В младежките групи учениците научават полезни неща – за здравословния живот, за личната хигиена, за вредата от алкохола, за ползата от птиците, за книгите и библиотеките. Но най-важна е възпитателната функция на Младежкия червен кръст – тази организация култивира в младите българи социалната солидарност – убеждението, че болните, слабите, старите и бедните имат нужда от подкрепа и внимание. Каузата на Съюза на младежкия червен кръст е отговорност на всеки – към себе си и към обществото. Затова поздравът на младите червенокръстци е „Аз служа!“.

Благодарение на проф. Б. Тошев и неговия Илюстрован белоградчишки лист публикуваме оригиналните факсимилета от няколко дописки за дейността на Младежкия червен кръст в Белоградчик, Александрово, Бело поле и Влахович (Подгоре).

В наши дни, дейността на Младежкия червен кръст в Северозападна България продължава. След въвеждането на извънредното положение 2020 г., заради световната пандемия от COVID-19, в изпълнение на Оперативна програма храни, финансирана от Фонда за Европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, от 6 април в област Видин започна раздаването на 705 хранителни пакета.

Доброволците от Младежки авариен екип – Видин подготвят пакетите в Областния склад на Български червен кръст / снимка: МБЧК-Видин

Доброволците в различните населени места и общинските ръководства на червения кръст оказват неоценима помощ в достигането на хранителните пакети до домовете на възрастните хора. Продължава приготвянето и раздаването на хранителни пакети по Оперативна програма храни в област Видин.

Доброволците от Младежки авариен екип – Видин / снимка: МБЧК-Видин

Преди няколко дни бяха раздадени хранителните пакети на всички лица от община Грамада със съдействието на доброволците и общинското ръководство. Нашите младежи за пореден път показват своята съпричастност милосърдие и отзивчивост.

Фейсбук корица на Младежки червен кръст – Видин, 2020 г. / снимка: МБЧК-Видин

 

Източник: Ежедневен илюстрован белоградчишки лист, Български младежки червен кръст – Видин 

Подобни статии