Начало Градска среда Младежкият дом в Монтана – над 50 години център на изкуството в Северозападна България

Младежкият дом в Монтана – над 50 години център на изкуството в Северозападна България

от Mariana Gomileva
974 преглеждания

Мажоретният състав на ОМД – Монтана / снимка: ОМД – Монтана

Едно от средищата на култура и изкуство в Северозападна България е Общинският младежки дом в гр. Монтана. Официално е открит на 15 април 1971 г., с идеята да работи за развиване на талантите и потребностите на младите хора от областта.
До днес институцията предлага алтернативи за осмисляне на свободното време на деца и тийнейджъри,  стимулира тяхната креативност, и им дава възможност за изява в обществени събития и социални каузи. Заедно с работата на висококвалифицирани специалисти (хореографи, диригенти, треньори) с творческите състави, ОМД – Монтана организира и кампании, свързани с актуални проблеми на подрастващите. С особена популярност се ползват анти-дрога и анти-СПИН кампаниите, в партньорство с Младежкия червен кръст.

През 4-те десетилетия от съществуването си, в ОМД – Монтана са функционирали 26 различни творчески формации и клубове по интереси. Заради добре запазеният си сграден фонд Младежкия дом е често домакин и на изяви на останалите културни институции в Монтана. Обновената през 2002 г. заседателна зала на Общински съвет се използва и като ритуална зала за Монтана.

Сградата на ОМД – Монтана

През годините Младежкият дом затвърждава ролята си на средище на духовността, културата, изкуството, не само в Монтана, но и в цялата област. В ситуацията на въведеното извънредно положение в страната, поради световната пандемия от COVID-19, Младежкият дом се наложи да спре временно активната си дейност и отправи следното послание към обществото:

„Всяко нещо, което има начало, има и край. Няма безкрайна нощ. И няма безкрайна буря. Слънцето винаги изгрява. Затова не гледайте на сегашната ситуация в страната ни като на изпитание. Гледайте на нея като на шанс за осмисляне, за равносметка. Гледайте на нея като шанс да правите любимите си неща у дома, но този път включете всички членове на Вашето семейство.

Танцувайте, рисувайте, пейте и се забавлявайте! Изиграйте партия шах, използвайте кухненската маса за импровизирана надпревара по тенис на маса, поддържайте здраво тяло с аеробика и бойни техники. Неслучайно латинската сентенция гласи „Здрав дух в здраво тяло“. А когато това приключи, Общински младежки дом ви очаква да се завърнете във вашето „второ” семейство. За вас отново ще отворят врати всички наши творчески центрове. И не забравяйте в този период е важно да покажем дисциплина и ангажираност! Пазете себе си и всеки около Вас! Бъдете здрави и спокойни!“

Част от екипа на ОМД – Монтана / снимка: ОМД – Монтана

Ето кои са местата за развиване на таланти към ОМД – Монтана през 2020 г.:

Клуб по спортни танци „Астра” и Мажоретен състав – създаден през 1973 г. До 1983 г. се изучава класически и модерен балет. Първият ръководител на състава е Димитър Спасов. От февруари 1983 г. до момента художествен ръководител и хореограф е Луиза Стефанова. Развива се в следните области: класически, характерни, джаз-танци и най-вече спортни танци.

Танцова формация „Dance machine” – В състава ѝ танцуват млади танцьори, на възраст от 14 г. до 30 год. с ръководителя и корепетитора Марян Петков, Mr. Machine. През 2008 г. стартира „Dance machine junior“ с деца до 6-ти клас. 
Репертоарът на формацията включва Electric Boogie, Hip-Hop, съвременен танц и Break dance и различните му стилове: Footwork, Freez, Style, Powermoves, Looking, Poping, пърформанс. 

Танцов ансамбъл „Младост” и ШБНТ „Стоянови” – Основан е в края на март 1976 г. от Антон Димов. Първите му изяви са в гр. Вършец на открито за почиващите курортисти. Танцът „Волна младост“ по музика на Дико Илиев и хореография на Антон Димов дава името на състава. В репертоара на танцов състав „Младост“ първоначално са включени танци от Северозападна България, а в последствие и тракийски танци. През 1978 г. съставът се поема от Стоян Стоянов. В репертоара на състава вече се включват танци от почти всички фолклорни области, а изявите му са из цяла България и по света.

Певческа група „Пъстренец Junior” – Обособена e като самостоятелна формация през 2006 г. Диригент и художествен ръководител е Асен Асенов. В нея пеят 16 момичета и 1 момче на възраст от 8 до 18 г., които се отделят от хор „Пъстренец“. Записала е в творческата си биографията много успехи в страната и чужбина. 

Народен хор „Пъстренец” – Създаден преди повече от пет десетилетия към Женската комисия на Отечествения фронт по идея на Мара Дамянова, Катя Шумкова и Митра Маркова. По-късно хорът е съществувал към читалище „Разум“. В продължение на 30 г. негов диригент е Петър Георгиев. С този период са свързани и най-значимите постижения на формацията, с гастроли в Румъния, Русия, Германия, Югославия. За нея правят обработки едни от най-известните български композитори: Филип Кутев, Кирил Стефанов, Николай Кауфман, Стефан Кънев, Петър Льондев, Михаил Букурещлиев, които присъстват на репетиции и консултират поставянето на песните; От 1999 г. хорът е сред съставите на Общински младежки дом. В състава му влизат близо 30 мъже и жени от четири поколения.

Клуб по приложни изкуства „Дорос” – Създаден февруари 2008 г. Ръководител е Румяна Белчева. Обхваща изработване на сувенири от глина, оцветяване на гипсови фигурки, рисуване върху стъкло, изработване на картички, бижута, празнични украси, декорации и други, свързани с културни събития и важни празници в националния календар. Клубът организира на изложби, благотворителни продажби и други подобни събития с изработените вече продукти. 

Клуб по тенис на маса – Школата по тенис на маса е създадена през 2004 г. с ръководител Здравко Петров – дългогодишен състезател по този спорт. Трениращите са от различни възрасти.Под егидата на ОМД от 2004 г. се провежда Областно индивидуално първенство за всички възрасти, обособено в 5 индивидуални турнири. През пролетната и лятната ваканции за всички свободни и желаещи деца да играят тенис на маса се провеждат занимания. 

Клуб по Шах мат – Създаден през 2000 г. Ръководител е Генади Матеев. Възпитаниците на клуба ежегодно участват в турнири по шах в различни градове на България – Враца, Оряхово, Смолян, Русе и имат спечелени множество награди. 

Клуб по аеробика – Ръководител е Снежинка Джурджинска.

Винг Тчун /Wing Tsun/ самоотбрана – Започва редовни тренировки от октомври 2009 година. Заниманията по китайското бойно изкуство се осъществяват в подходящо оборудвана зала в ОМД, от правоспособни инструктори – Асен Асенов и Тодор Луканов. В клуба тренират предимно деца и младежи, разделени на групи в зависимост от възрастта и степента на уменията им, които поддържат добра физическа форма и паралелно с това овладяват техники за самоотбрана.

Ето най-актуалните инициативи на ОМД – Монтана:

Фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”

Четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще се проведе на 18 и 19 юни 2022 г. в областния град. Организатор е Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето“  и  школа по български народни танци „Стоянови”. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков. Право на участие в него имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Разделите, в които ще се състезават участниците са “Народно пеене”, “Хореография”; “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Заявки за участие се приемат най-късно до 31 май 2022 година на имейла на конкурса: napevi_severozapad@abv.bg или на пощенския адрес на Младежкия дом : 3400 Монтана, бул. “Трети март” 98.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”  се провежда и Видеоконкурс за народни песни и хореография. В него могат да се включат български деца, живеещи в чужбина. Тук крайният срок за получаване на заявките и клиповете с изпълненията е 10 юни 2022 г. Подробна информация – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни могат да бъдат изтеглени от сайта на Младежкия дом: www.omd-montana.weebly.com /раздел Дейности/.

Великденска работилничка 

Традиционната Великденска работилница ще се проведе на 19 и 20 април 2022 г. във фоайето на институцията. Тази година е под формата на уъркшоп. Над 200 деца от училищата в Монтана са заявили желание да се включат в нея. Под вещото ръководство на Румяна Белчева – художник и ръководител на Клуб по приложни изкуства „Дорос“ към Общински младежки дом те ще боядисват и декорират яйца /стиропорени или от други изкуствени материали/, ще изработват великденски картички и сувенири. Всяко дете ще получи грамота за участие. Целта на Великденската работилница е запознаване на участниците с обичая и различните техники за боядисване на яйца, както и начините за изработване на сувенири и картички за празника. В мероприятието ще се включи и Регионалния исторически музей – Монтана, който ще изнесе кратка беседа за християнския празник Великден.

 

Източник: ОМД – Монтана

 

Подобни статии