Начало Забавления Младежкият дом в Монтана – близо 50 години център на изкуството в Северозападна България

Младежкият дом в Монтана – близо 50 години център на изкуството в Северозападна България

от Mariana Gomileva
1826 преглеждания

Едно от средищата на култура и изкуство в Северозападна България е Общинският младежки дом в гр. Монтана. Официално е открит на 15 април 1971 г., с идеята да работи за развиване на талантите и потребностите на младите хора от областта.
До днес институцията предлага алтернативи за осмисляне на свободното време на деца и тийнейджъри,  стимулира тяхната креативност, и им дава възможност за изява в обществени събития и социални каузи. Заедно с работата на висококвалифицирани специалисти (хореографи, диригенти, треньори) с творческите състави, ОМД – Монтана организира и кампании, свързани с актуални проблеми на подрастващите. С особена популярност се ползват анти-дрога и анти-СПИН кампаниите, в партньорство с Младежкия червен кръст.

През 4-те десетилетия от съществуването си, в ОМД – Монтана са функционирали 26 различни творчески формации и клубове по интереси. Заради добре запазеният си сграден фонд Младежкия дом е често домакин и на изяви на останалите културни институции в Монтана. Обновената през 2002 г. заседателна зала на Общински съвет се използва и като ритуална зала за Монтана.

Сградата на ОМД – Монтана

През годините Младежкият дом затвърждава ролята си на средище на духовността, културата, изкуството, не само в Монтана, но и в цялата област. В ситуацията на въведеното извънредно положение в страната, поради световната пандемия от COVID-19, Младежкият дом се наложи да спре временно активната си дейност и отправи следното послание към обществото:

„Всяко нещо, което има начало, има и край. Няма безкрайна нощ. И няма безкрайна буря. Слънцето винаги изгрява. Затова не гледайте на сегашната ситуация в страната ни като на изпитание. Гледайте на нея като на шанс за осмисляне, за равносметка. Гледайте на нея като шанс да правите любимите си неща у дома, но този път включете всички членове на Вашето семейство.

Танцувайте, рисувайте, пейте и се забавлявайте! Изиграйте партия шах, използвайте кухненската маса за импровизирана надпревара по тенис на маса, поддържайте здраво тяло с аеробика и бойни техники. Неслучайно латинската сентенция гласи „Здрав дух в здраво тяло“. А когато това приключи, Общински младежки дом ви очаква да се завърнете във вашето „второ” семейство. За вас отново ще отворят врати всички наши творчески центрове. И не забравяйте в този период е важно да покажем дисциплина и ангажираност! Пазете себе си и всеки около Вас! Бъдете здрави и спокойни!“

Част от екипа на ОМД – Монтана / снимка: ОМД – Монтана

Ето кои са местата за развиване на таланти към ОМД – Монтана през 2020 г.:

Клуб по спортни танци „Астра” и Мажоретен състав – създаден през 1973 г. До 1983 г. се изучава класически и модерен балет. Първият ръководител на състава е Димитър Спасов. От февруари 1983 г. до момента художествен ръководител и хореограф е Луиза Стефанова. Развива се в следните области: класически, характерни, джаз-танци и най-вече спортни танци.

Танцова формация „Dance machine” – В състава ѝ танцуват млади танцьори, на възраст от 14 г. до 30 год. с ръководителя и корепетитора Марян Петков, Mr. Machine. През 2008 г. стартира „Dance machine junior“ с деца до 6-ти клас. 
Репертоарът на формацията включва Electric Boogie, Hip-Hop, съвременен танц и Break dance и различните му стилове: Footwork, Freez, Style, Powermoves, Looking, Poping, пърформанс. 

Танцов ансамбъл „Младост” и ШБНТ „Стоянови” – Основан е в края на март 1976 г. от Антон Димов. Първите му изяви са в гр. Вършец на открито за почиващите курортисти. Танцът „Волна младост“ по музика на Дико Илиев и хореография на Антон Димов дава името на състава. В репертоара на танцов състав „Младост“ първоначално са включени танци от Северозападна България, а в последствие и тракийски танци. През 1978 г. съставът се поема от Стоян Стоянов. В репертоара на състава вече се включват танци от почти всички фолклорни области, а изявите му са из цяла България и по света.

Певческа група „Пъстренец Junior” – Обособена e като самостоятелна формация през 2006 г. Диригент и художествен ръководител е Асен Асенов. В нея пеят 16 момичета и 1 момче на възраст от 8 до 18 г., които се отделят от хор „Пъстренец“. Записала е в творческата си биографията много успехи в страната и чужбина. 

Народен хор „Пъстренец” – Създаден преди повече от пет десетилетия към Женската комисия на Отечествения фронт по идея на Мара Дамянова, Катя Шумкова и Митра Маркова. По-късно хорът е съществувал към читалище „Разум“. В продължение на 30 г. негов диригент е Петър Георгиев. С този период са свързани и най-значимите постижения на формацията, с гастроли в Румъния, Русия, Германия, Югославия. За нея правят обработки едни от най-известните български композитори: Филип Кутев, Кирил Стефанов, Николай Кауфман, Стефан Кънев, Петър Льондев, Михаил Букурещлиев, които присъстват на репетиции и консултират поставянето на песните; От 1999 г. хорът е сред съставите на Общински младежки дом. В състава му влизат близо 30 мъже и жени от четири поколения.

Клуб по приложни изкуства „Дорос” – Създаден февруари 2008 г. Ръководител е Румяна Белчева. Обхваща изработване на сувенири от глина, оцветяване на гипсови фигурки, рисуване върху стъкло, изработване на картички, бижута, празнични украси, декорации и други, свързани с културни събития и важни празници в националния календар. Клубът организира на изложби, благотворителни продажби и други подобни събития с изработените вече продукти. 

Клуб по тенис на маса – Школата по тенис на маса е създадена през 2004 г. с ръководител Здравко Петров – дългогодишен състезател по този спорт. Трениращите са от различни възрасти.Под егидата на ОМД от 2004 г. се провежда Областно индивидуално първенство за всички възрасти, обособено в 5 индивидуални турнири. През пролетната и лятната ваканции за всички свободни и желаещи деца да играят тенис на маса се провеждат занимания. 

Клуб по Шах мат – Създаден през 2000 г. Ръководител е Генади Матеев. Възпитаниците на клуба ежегодно участват в турнири по шах в различни градове на България – Враца, Оряхово, Смолян, Русе и имат спечелени множество награди. 

Клуб по аеробика – Ръководител е Снежинка Джурджинска.

Винг Тчун /Wing Tsun/ самоотбрана – Започва редовни тренировки от октомври 2009 година. Заниманията по китайското бойно изкуство се осъществяват в подходящо оборудвана зала в ОМД, от правоспособни инструктори – Асен Асенов и Тодор Луканов. В клуба тренират предимно деца и младежи, разделени на групи в зависимост от възрастта и степента на уменията им, които поддържат добра физическа форма и паралелно с това овладяват техники за самоотбрана.

Ето най-актуалните инициативи на ОМД – Монтана:

Фотоконкурс на тема Карантина на Фокус

За поредна година Младежкият дом организира фотоконкурс за любителска снимка. Заглавието на конкурса е „Карантина на Фокус” и е провокирано  от въведеното извънредно положение в страната. Целта на организаторите е да стимулират креативността на деца и млади хора да покажат как прекарват времето си поставени под домашна изолация.  Идеята на фотоконкурса е да  покажете, че има много начини да останем позитивни и енергични, дори когато нормалният ни ритъм на живот е нарушен. Застанете зад фотообектива и се фокусирайте върху темата. Развихрете вашето въображение и уловете моментите – как се забавлявате, как поддържате своя дух, как организирате деня си и въобще всичко, което правите затворени в своите домове. Запечатайте ги в снимки и ни ги изпратете. Търсим комичното, забавното, романтичното, а защо не и драматичното. Накратко казано: живот под карантина или „Карантина на Фокус“.

Право на участие във фотоконкурса имат всички непрофесионалисти на възраст до 35 години. Всеки участник има право да се включи само с една дигитална снимка, изпратена по електронен път като прикачен файл във формат JPEG на e-mail: omd_fotokonkurs@abv.bg. Фотографите любители разполагат с повече от  месец да подберат най-добрата снимка и да напишат интересна анотация към нея. Заедно със снимката да бъдат изпратени данните на автора: трите имена, възраст и телефон, e–mail за контакт. Електронните писма, в които липсват някои от горепосочените данни, няма да бъдат вземани под внимание. Крайният срок за изпращане на снимките е 20 май 2020 г. /ако се удължи срока на извънредното положение ще бъде удължен и срокът за получаване на снимките/. Професионално жури ще оцени и определи победителите, както и фотосите които ще бъдат включени в изложба, организирана от Младежкия дом. Оригиналност на идеята, нестандартна гледна точка, адекватна интерпретация на темата, художествена стойност, високо качество в техническо отношение са сред най-важните критерии за оценка. Подробности и статута на фотоконкурса „Карантина на фокус” могат да се видят на сайта на Младежкия дом – www.omd-montana.weebly.com /Раздел Дейности/, както и на страницата във Facebook /Общински младежки дом/.

Фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”

Срокът за изпращане на заявки за участие в 12-то издание на традиционния конкурс се удължава до 20 май 2020 г. Тази година форматът на творческата надпревара е ВИДЕОКОНКУРС. Право на участие имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в Youtube. Заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронния адрес: napevi_severozapad@abv.bg. Всички материали свързани с дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни може да сe свалят от сайта: https://omd-montana.weebly.com/104410861082109110841077108510901080.html. Традиционно  в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”  се провежда и Видеоконкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Крайният срок за получаване на заявките  също е 20 май 2020 година. Очакваме заявките на участниците и нека заедно да докажем силата и непримиримостта на българският дух! Още  подробности за конкурса – тук.

Великденска работилничка у дома

Броени дни преди Великден Младежкият дом ви отправя предизвикателство да се включите във Великденска работилничка. За разлика от миналата година, тя няма да е разположена във фоайето на институцията, а във вашите домове. Всеки участник сам решава какво да сътвори в своята импровизирана домашна работилница –  боядисване на яйца, изработване на великденски украси, декорации, сувенири, картички. Право на участие в нея имат ученици от  I до VIII клас,  които ще бъдат разпределени в  две възрастови групи – първа възрастова група – I – IV  клас и втора възрастова група – V – VIII клас. Трябва да изпратите снимката на e-mail адрес: omd_fotokonkurs@abv.bg с трите имена, възраст, училище, клас и телефон за връзка. Крайният срок за участие е 24 април 2020г. Фотосите ще бъдат оценени от жури. То ще определи победителите, както и снимките с най-интересните и оригинални великденски изделия, които ще бъдат включени във виртуална изложба във Фейсбук страницата на Общински младежки дом – Монтана.

 

Източник: ОМД – Монтана

 

Подобни статии