Начало Забавления Митичната Турлакия се премести за ден в Стакевци

Митичната Турлакия се премести за ден в Стакевци

от Mariana Gomileva
2360 преглеждания

Текст и снимки: Tурлашко дружество „Ждребче“

Турлаци от България и Сърбия се събраха на обща среща през изминалия уикенд в Белоградчишко.

Празникът на турлаците и торлаците от двете страни границата бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“ град Белоградчик. Това са традиционни срещи, които се провеждат всяка година на разменено гостуване.

Този път по решение на ръководството на турлашкото дружество, гостите от западната съседка бяха посрещнати в село Стакевци. Те имаха възможността да посетят един от най-старите храмове в региона „Свето Възнесение господне“, строен от 1822 до 1850 година, също „Алеята на героите“ с паметници на загиналите във войните от селото. След кратката разходка в хубавия есенен ден те посетиха и „Берчината къща“, една от стакевските къщи за гости, където опитаха ястия и специалитети, типични за турлашката кухня. Тук бяха приветствани от кмета на селото Иван Иванов, а библиотекарят Димка Цветичова и стакевските баби представиха песни – изворен фолклор и старинния народен танц „Бибичи“.

Гостите посетиха и Белоградчишката крепост и търговската мрежа в града, а по-късно заедно с всички участници в празника на турлаците си дадоха среща в един от местните ресторанти, където се състоя най-многочислента турлашка среща. А най-радостното е, че разширяването на обхвата чрез нови членове и симпатизанти е за сметка на подмладяването състава на дружеството. И тази тенденция се наблюдава във всички общини.

Благодарение на предварително проведената активна работа от организаторите на форума, той се състоя отново в пълния формат, като освен гостите от Сърбия, членове на дружеството „Тимочана-Торлака“ село Миничево, участваха и представители на турлашката и торлашката етнографска група от общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци.

От сръбска страна в събитието участваха Младен Стеванович- от ръководството на торлашкото дружество и водач на делегацията, Драгиша Люпкович, Зоран Янкович- кмет на село Витковац, Златомир Първулович и представители на селата Ново Корито, Миничево и Яковац.

От българска страна присъстваха Любомир Веселинов- председател на турлашкото дружество в Белоградчик, а в залата бяха кметът и зам. кметът на община Белоградчик Борис Николов и Антон Трифонов, кметът на село Салаш Румяна Алексиева, кметският наместник на кметство Чифлик Савинка Спасова, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, кметът на с. Горни лом Илиян Михайлов, кметът и зам. кметът на община Чипровци – Пламен Петков и Илия Илиев, Цветана Замфирова- председател на общинския съвет, кметът на село Превала – Иван Вълчаров, членове, приятели и симпатизанти на дружеството. За първи път сред гостите бяха и представители на общините Кула и Димово.

Турлашката вечер започна с традиционните слова на ръководителите на дружествата, а от сръбска страна по повод на 20-годишния юбилей на тяхното дружеството бяха връчени грамоти за успешно сътрудничество на Турлашко дружество „Ждребче“, община Чупрене и кметство Салаш.

Вечерта продължи с много музика, песни и танци, а турлаците се доказваха най-вече в народните хора като влагаха цялата си емоция и темперамент. И домакините и гостите се представиха много добре като с голяма лекота и умение играеха и български и сръбски и влашки хора. За прекрасната и незабравима вечер спомогнаха двата оркестъра – от Враца и „Феникс“- Белоградчик и диджей Петър Захариев, вдигнали тонуса и градуса на настроението на всички празнуващи.

Така премина поредната традиционна турлашка среща, която за много от участниците ще остане един от най-хубавите спомени за 2017 година.

Торлаци и турлаци – от двете страни на границата

Подобни статии