Начало Мисия

Мисия

от Mariana Gomileva

Хората сме странни птици, толкова сме се “модернизирали”, че сме забравили истинското значение на думата богатство. Да притежаваш тези дадености, които имаме тук, в България, е несравнимо. Хубаво е да ги опознаем, защото само така ще разберем откъде сме тръгнали и какво притежаваме.

Ежедневната ни мисия е да споделяме, да откриваме и преоткриваме северозападна България – територията в горния ляв ъгъл на географската карта между реките Тимок на запад, Дунав на север, Искър на изток и горда Стара планина на юг. Това пространство е за чудесата, съкровищата, историята и личностите на българския Северозапад. За кръстопътя на древни цивилизации и нови туристически маршрути. За магията, която привлича все повече хора да идват и да се връщат в този край. Сайтът е за всички, които обичат Северозападна България – за родените и израсналите в този регион, за туристи, пътешественици, изследователи по дух, приключенци, любители на екстремно красивите природни гледки, пещерняци, мечтатели… За тези, които обичат да пътуват в пространството, но и във времето – в ерата на праисторическия човек, който е оставил своя знак в пещерите, в епичните времена на битки пред крепостните стени на калетата, във вглъбените моменти за размисъл пред спиращите дъха пейзажи, увековечени в творбите на писателите.

В Белоградчишкия Балкан цъфти рядко растение – Сръбска рамонда. Красивото цветче е връстник на динозаврите, преживяло е ледената епоха и може да се съживи, дори след като години наред е било сложено в хербарий. Това е един от символите на онази България, която ние наричаме Северозапазена и тепърва ще разкрива своите чудеса.