Начало Новини Министърът на туризма обеща помощ за туризма във Видин и Белоградчик

Министърът на туризма обеща помощ за туризма във Видин и Белоградчик

от svilen
1369 преглеждания

Нови обещания, похвали и добри перспективи – това си личеше от разговорите по време на посещението на министърът на туризма Николина Ангелкова във Видин и Белоградчик в началото на тази седмица. В областния град Ангелкова обеща помощ за развитие на круизния туризъм, след като преди няколко седмици определи като приоритетен голф туризма, а в края на февруари се обяви за изграждането на нови лифтове и фокус върху ски туризма.

С кораб по Дунав

Засега подкрепата за круизния туризъм е по-скоро инициирано от местните власти, а от централна е на ниво документи.  „Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм“, е съобщила Ангелкова по време на посещението си във Видин. По думите й се очаква това да се случи на среща на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

По време на посещението на министъра бяха изнесени данни, според които над 22 хил. туристи от круизни кораби са посетили Видин през миналата година.  За тази година се очаква в града да акостират 181 туристически кораба – с около 10% ръст спрямо миналата година.

„Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи“, коментира Ангелкова. Тя се срещна с представители на туристическия бранш и местната власт, като на срещата са присъствали депутатите Вили Лилков и Владимир Тошев, както и областния управител Момчил Станков. По думите на Ангелкова областната управа работи за координирането при круизните посещения – направени са връзки с германската област Ортенау и е подготвен индивидуален пакет за пристигащите туристи. В него са включени посещения на забележителности във Видин и Белоградчик.

Министърът напомни, че регионът трябва да използва и възможностите на вътрешния туризъм. Подкрепа за това е кампанията за популяризирането на 50 малко известни забележителности – в обл. Видин това са Конакът и Кръстата казарма в крайдунавския град и крепостта „Кастра Мартис“ в Кула.

Белоградчик посрещна новия сезон

Белоградчик също се справя доста добре, макар и все още с малко чужди туристи. За миналата година в града има регистрирани 17 хил. посещения, от които 17 хил. са на чужденци, съобщи Ангелкова. Тя даде официален старт на туристическия сезон в Белоградчик, заедно с кмета Борис Николов, Момчил Станков и депутати. Ангелкова е дала града като пример за „успешно използване на европейските средства за развитие на туризма“. Такъв например е проектът на общината за велосипеди и указателни табели за планинско колоездене, финансирано по Програма за развитие на селските райони.

Велотуризмът в общината става все по-популярен, а на 25-26 април се организира поредното велорали Rocks ‘N’ Roll. За събитието може да се информирате отSeverozapazaenabg.com.

Според Ангелкова усилията на общината в Белоградчик показват, че туризмът може да е алтернатива за развитието на региона, на фона на високата безработица в Северозападна България. Министърът е припомнила партньорството на общината с Контактния център „Дестинация Дунав“, който помага на речния туризъм, както и участието в маршрутите „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“. Тя включват посещения на обекти от трите гранични държави – България, Сърбия и Румъния.

По време на срещата с представители на туристическия сектор в Белоградчик кметът Борис Николов е съобщил, че може да направят сътрудничество с община Вършец за развитие на спа туризма в съвместни пакети. Николов, кметът на Вършец Иван Лазаров и представители на туристическия сектор са подготвили съвместни инициативи за привличане на нови посещения в региона.

Сдружаване, държавна помощ и добри намерения

Ангелкова е подчертала и нормативите облекчения, нисколихвени кредити за фирми от региона и други бизнес стимули, съобщиха от община Белоградчик. По думите на Ангелкова във фокуса на министерството са нови спогодби на балканските държави за съвместно представяне на нови пазари, сред които тези в Източна и Югоизточна Азия. През февруари по време на посещение в Русе министърът съобщи, че България и Румъния ще открият общ туристически офис в Китай до края на тази година. Целта му е привличането на повече китайски туристи.

На срещата в Белоградчик представителите на бизнеса, местната и централната власт са се съгласили, че работещите в туристическия бранш в Северозападна България трябва да се сдружават.

Посещенията на туристическия министър, въпреки обещанията и споразуменията, не дават отговор дали в обозримо бъдеще голяма част от пътната инфраструктура ще бъде разширена и ремонтирана. Обходния път на Монтана се бави, а пренасочването на тежкотоварни камиони към Арчар е разрушило настилката. Преди дни по пътя между Ботевград и Мездра се появиха пукнатини, и макар главната отсечка път Е79 да е добре поддържана, тя вече трудно се справя с нарасналия трафик към Дунав мост 2. Регионалният министър Лиляна Павлова преди дни заговори за магистрала до Видин (проектът периодично се обсъжда през няколко години), засега всичко е на ниво добри намерения.

Подобни статии