Начало Икономика Министър Нено Димов се е ангажирал с проблемния добив на строителни материали в Белоградчишко

Министър Нено Димов се е ангажирал с проблемния добив на строителни материали в Белоградчишко

от Mariana Gomileva
2440 преглеждания
Фотогалерия: Сняг и слънце в Белоградчик

Tуризмът е сред малкото отрасли, които носят доходи на хората в района и желанието им е да запазят природата непокътната | снимка: Кирил Кирилов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е ангажирал с казуса за кариерата за строителни материали край Белоградчик. Това каза за Severozapazenabg депутатът от Патриотичния фронт Росен Живков, който е сред инициаторите на подписка и протест против разрешителното за проучване и добив на каменни материали в подножието на Белоградчишките скали. Димов е обещал да проучи случая и да се намеси, ако природата в района е застрашена.

Преди няколко месеца, по време на предишното служебно правителство, компанията „Каро трейдинг“ получи разрешение за проучване на находище между селата Праужда и Чифлик. Това обичайно е първата крачка преди концесия на кариера за скални материали, каквито сега има на някои места в района на Белоградчик и кметове се оплакват от висока запрашеност и разбити пътища заради тях.

Конкретното находище „Диаклас“ до Белоградчик съдържа диабази – много твърди вулканични скали, за чиито добив вероятно ще се налага използване на взривни вещества. Находището е много близо до Белоградчишките скали и това няма как да не засегне известната природна забележителност, опасяват се от екипа на Росен Живков. По думите на депутата за издаване на разрешителното и намерението за откриване на нова кариера не са били попитани нито местните жители, нито общинските структури са били уведомени. Живков коментира, че не иска да спира инвестиционни намерения, но районът няма нужда от кариера, която ще пречи на гражданите и на всички, които искат да развиват туризма.

Кметът на Белоградчик Борис Николов вече се обяви против проучване и разработване на находище за добив. Днес Oбщинският съвет в града прие декларация против разрешението за „Диаклас“. Председателят на общинския съвет Мирослав Чавдаров изтъкна, че разрешителното е дадено в последните дни на предишното правителство, а площта за проучване попада в границите на бъдещия Природен парк „Белоградчишки скали“, който скоро ще бъде обявен от МОСВ. Борис Николов е поел ангажимент да пусне жалба против издаденото разрешително във Върховния административен съд, съобщава БНР – Видин.

От Severozapazenabg потърсихме за коментар и „Каро трейдинг“. В централния офис на компанията в София ни отговори техен служител с обяснението, че по такива въпроси коментар може да дадат единствено управителите, но те отсъстват. Веднага след като получим отговор от „Каро трейдинг“ ще публикуваме и тяхната позиция по проблема.

По думите на Мирослав Чавдаров разрешителното противоречи на целите и приоритетите на Плана за развитие на Белоградчик 2014-2020 г. Основното опасение на хората в района е заплахата за туризма, както и замърсяванията, предизвиквани от подобни находища. В момента един от малкото сектори в Северозападна България, който се развива добре, е именно туристическия. Той осигурява доходи на значителна част от заетите в региона на Белоградчик, а събития като фестивала „Опера на върховете“ привличат голям брой туристи от България и чужбина с потенциал те да се увеличават.

Строителната компания „Каро трейдинг“ има доста интересна история. През октомври 2013 г., по времето на кабинета „Орешарски“ дружеството получава разрешение за проучване на кариери за строителни материали в местност „Гламата“ в общ. Ружинци, съседна на Белоградчик. За тази кариера компанията е планирала да използва взрив, изкопи и насипи за добиването на варовици, показва справка в документите за намерението за добив.

„Каро трейдинг“ е регистрирана в София, но е ангажирана с доста проекти из Северозападна България – поддържала е пътища в обл. Монтана, изграждала е водния цикъл на гр. Кнежа, има асфалтова база в с. Белотинци, Монтанско. Освен това е работила по програмата за енергийна ефективност в общ. Кнежа, ремонтирала е водопроводи в общ. Ново село, в общ. Берковица, ремонтирала е улици в общ. Грамада, укрепване на Дунавския бряг при Лом, показва справка в сайта на компанията.

С проекта си в Кнежа „Каро трейдинг“ попадна в разследване на предаването „Господари на ефира“ – след сигнали на зрители за изключително некачествено строителство, пропадания на пътя над новите водопроводи. За над 33 млн. лв., платени по европейски проект, гражданите на Кнежа са получили течове от новите тръби и дупки по улиците, резултат от пропадания.

Подобни статии