Начало Бизнес Министър Милошев: Напредъкът на Северозапада минава през развитие на туризма

Министър Милошев: Напредъкът на Северозапада минава през развитие на туризма

от Mariana Gomileva
154 преглеждания

Посещението на министър Милошев в Белоградчишката крепост / снимка: Министерство на туризма

Река Дунав свързва Видин със сърцето на Европа и Видинският регион има потенциал за развитие на културно-исторически, СПА и приключенски туризъм в региона – това е заключението на министъра на туризма Евтим Милошев. Той беше гост на най-северозападния областен център – Видин, за да обсъди актуални въпроси и проблеми, свързани с развитие на туристическия сектор в този край на България. Напредъкът на Северозападна България и на Видин минава през развитие на туризма и преди всичко, чрез подобряване на пътната инфраструктура и транспортната свързаност – особено с предимствата, които предоставя „водната магистрала към сърцето на Европа – река Дунав“. Това каза министър Евтим Милошев пред участниците в кръглата маса на тема „Туризъм в Северозападна България“, организирана от областния управител на Видин Ани Арутюнян, с участието на кметове на общини и представители на туристическия бизнес в региона. В срещата взе участие и председателят на Народното събрание Росица Кирова, която бе сред инициаторите на посещението в Северозападна България, отправяйки покана към служебния министър на туризма по време на парламентарен контрол.

Росица Кирова, Евтим Милошев и Ани Арутюнян на видинския бряг / снимка: МТ

„За мен Видин е специален, защото съм посещавал много пъти града във връзка със снимките на сериала „Дървото на живота”, който е много успешен проект с висока културна и художествена стойност. В исторически план Видин е бил портата на България, през която са навлизали всички новости от Европа. И сега градът има много голям потенциал в културно-исторически и археологически контекст“. С тези думи министър Милошев откри дискусията.

Видин има много дадености – културно-исторически обекти, автентичност и природни феномени в близост като Белоградчишките скали, необходимо е само да се създаде конкретният специфичен за района национален туристически продукт, за да се даде истински тласък на развитието на туризма в това неповторимо място, заяви още министър Милошев.

Той посочи, че през миналата година туристическите регистрации за Видин са с 25% повече от предходната и значително надхвърлят данните от 2019 г.

Област Видин е на второ място в страната ни след Пловдив по културно-исторически забележителности, подчерта областният управител Ани Арутюнян. С богатата си културна програма и концертна дейност, като летния фестивал „Опера на върховете” на Белоградчишките скали или летните музикални вечери на Видинската симфониета, градът има голямо бъдеще за развитие на културен и фестивален туризъм.

Във Видин се намира втората по големина църква в България – православният храм „Св. вмч. Димитър Солунски”, на името на патрона на града, както и джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу. В тази връзка бе подчертано, че районът има много голям потенциал за развитие и на религиозен туризъм.

Специален акцент в срещата бе поставен върху развитието на балнео, СПА и здравния туризъм.

„България и конкретно вашият град имат много голям балнеоложки потенциал и това е едно огромно богатство, съизмеримо с планините и морето, което ще даде една друга перспектива и големи възможности за развитие на вашия град“, каза министърът.

Той посочи, че круизните кораби, които свързват Видин със сърцето на Европа, също са перспектива, по която следва да се работи сериозно. Дестинацията е предпочитана от румънци, германци, поляци и унгарци, а министърът се натъкна на американски туристи, гости на града.

Министър Милошев с американски туристи във Видин / снимка: МТ

Беше изразена позицията, че Минералните бани на Видин могат да са центърът, около който да се развива градът и да дадат целогодишен поминък на целия район. Лечебният туризъм ще даде нови възможности и ще привлече много нови туристи, които не само да слизат от круизните кораби, за да се любуват за кратко на забележителностите, но и да остават за пълноценен престой.

Една голяма инвестиция, свързана с лечебните извори, ще даде тласък и на еко и селския туризъм.

По време на срещата бе дискутирана и възможността за развитие на спорта и на авантюристичните приключения по реката като перспективна форма на туризъм. В това има изключителен целогодишен потенциал – като практикуване на велосипеден спорт, провеждане на регати и други водни спортове, а край реката може да бъде създаден и къмпинг.

„Това е вдъхновяващо, има своя потенциал като природни дадености и аз ви насърчавам да не губите тази енергия, а да работите в тази посока”, коментира министър Милошев.

Делегацията пред крепостта „Баба Вида“ / снимка: МТ

След срещата министърът посети градската градина на Видин, реновираната синагога, крепостта „Баба Вида” и редица местни забележителности заедно с областния управител Ани Арутюнян и председателя на НС Росица Кирова. По време на обиколката те коментираха как по-добре да бъдат стопанисвани и опазвани туристическите обекти и богатствата, които са истински капитал за развиване на модерен и автентичен туризъм.

В рамките на деня министър Милошев посети град Кула. Той бе посрещнат от кмета Владимир Владимиров по стар обичай с хляб и традиционната местна шарена сол, наричана тук „мяшано“ – и се запозна с опазването и грижата за местната забележителност – крепостта „Кастра Мартис“, чиято кула дава името на града.

Министър Милошев в гр. Кула / снимка: МТ

Обиколката продължи с посещение на крепостта „Калето” и впечатляващите Белоградчишки скали, заедно с кмета на града Боян Минков.

Кметът на Белоградчик посреща гостите в Белоградчишката крепост / снимка: Община Белоградчик

Министърът посети и модерна местна винарна, която успешно развива кулинарен и винен туризъм на брега на река Дунав.

На част от срещите присъства и посланикът на Монголия Н.Пр. г-жа Лхагвасурен Саянаа.

 

Източник: Министерство на туризма

 

Подобни статии