Начало Икономика Министър Ангелкова провидя Сърбия като партньор за общи проекти

Министър Ангелкова провидя Сърбия като партньор за общи проекти

от Mariana Gomileva
913 преглеждания
Турлаци от България и Сърбия ще се съберат в Белоградчик

Турлашки танци в Северозапада

„България и Сърбия имат много добри традиции в туризма и са пример за добро партньорство в сектора“, коментира министър Николина Ангелкова по повод международното изложение „Ваканция и спа 2018“, което се провеждаше в последните три дни в София. Ангелкова обяви, че сръбските туристи са най-многобройните чуждестранни граждани, които традиционно идват в България. За миналата година броят им се е увеличил с 5 на сто спрямо 2016 г. и е стигнал близо 400 хил. души.

Според Ангелкова партньорството на Сърбия за международното изложение „доказва възможностите за развитие на съвместни проекти“. Тя обяви, че заедно ще се работи за трансгранично сътрудничество и по-далечни пазари, ще има активно съдействие при рекламиране на общи балкански маршрути. По думите й партньорство със Сърбия ще повиши интереса към региона.

Ангелкова не спомена за пречките пред общи туристически маршрути, нито за конкретни продукти. Сред най-големите проблеми за общ продукт е липсата на достатъчно гранични пунктове. В момента такива има само за областите Кюстендил, Перник и чак при най-севетните части – Брегово и Връшка чука във Видинско. Планираният пункт Салаш-Ново корито е замразен по неясни причини за неясно време, макар към него да има изграден груб път и споразумение между двете държави отпреди няколко години. Новият пункт ще свърже района на Белоградчишко и Чипровско със Сърбия, които в момента нямат пряка връзка.

Сръбският министър на търговията, туризма и телекомуникациите Рената Пиджо също беше гост в София и покани България да се включи в изложението ITF в Белград като страна-партньор.

Изявлението на министър Ангелкова за добрите възможности да привличаме сръбски туристи и да развиваме общи продукти дойде точно след като курорта „Бабин зуб“ в сръбската Стара планина отчете много голям ръст на гостите и на продадените карти за скиори.

Подобни статии