Начало Икономика „Метро“ търси автентични български рецепти

„Метро“ търси автентични български рецепти

от Mariana Gomileva
1435 преглеждания

В конкурса могат да се включат ястия и от българските общности зад граница | снимки: „Метро България“

Веригата за професионални ресторантьори и хотелиери „Метро“ търси автентични български рецепти в конкурса „Кулинарното наследство на България“. До 30 септември всеки може да изпрати рецепта за традиционно българско ястие, а жури с шеф-готвача Андре Токев ще избере 12-те най-добри. Те ще бъдат приготвени в Кулинарна академия Метро, заедно с участниците, които са ги изпратили. Рецептите ще влязат в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар, разказват от „Метро“. Инициативата е на веригата магазини, Българската асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора и Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Отделно ще бъдат раздадени и няколко специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и кулинарен фолклорен фестивал. Те могат да получат по 1000 лв. от конкурса. Спечелилият ресторант може да се възползва от подкрепа на „Метро Академия“ за подготовка на рецептата, която да се включи в менюто. В надпреварата за финансиране на кулинарен фестивал могат да се включат читалища, община и местни сдружения, представили най-оригиналната българска рецепта. В конкурса за ресторант собственици, управители или готвачи на ресторант изпращат оригинална и автентична рецепта, която са намерили и искат да предлагат или вече я предлагат на клиентите си.

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус, разказват от „Метро“. Рецептите трябва да представят местна традиция – да се предават от поколение на поколение. Може да са намерени в стари тефтери, да бъдат устно предадени от баби и майки, или запазени от читалища, фолклорни фестивали, от български ресторанти.

Няма ограничение за участниците – всеки може да се включи с рецепта от регион в пределите на днешните български граници или с рецепта на българска общност в чужбина. Изискването е рецептата да бъде оригинална и автентична, типична за даден регион или традицията за приготвяне да се предава от поколение на поколение. Ястията трябва да се приготвят с характерни за региона продукти или с подправки, необичайни за други региони – нещо, с което храната в дадено населено място се отличава в своя бит и традиция.

Изпращането на рецептите става по предварително подготвен формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Там се описва точно рецептата, продуките, мястото на произход, с кратко представяне на природните и културни забележителности. Организаторите препоръчват да се изпрати и уеб адрес на снимка в социални медии, на която е представено ястието или региона.

Рецептите са разделени в няколко категории: салати и разядки; супи – постни, рибни, с месо; ястия – постни, рибни и с месо; погачи, пити и тестени изделия с плънка; десерти и други.

Предимство при избора ще бъде оригиналния подход в представянето – интересна личност, запазила рецептата, разказ за фестивал, за културно-историческите и природни забележителности и други истории, свързани с мястото и ястието.

Шеф Андре Токев

Подобни статии