Начало Градска среда Местността „Панаирище“ очаква гостите на традиционния белоградчишки панаир

Местността „Панаирище“ очаква гостите на традиционния белоградчишки панаир

от Mariana Gomileva
1669 преглеждания

Белоградчишкият панаир в местността „Панаирище” / архивна снимка: Любомир Веселинов

И тази година местността „Панаирище” сред Белоградчишките скали, край каменните великани Адам и Ева, ще бъде огласена от веселието на хиляди посетители на традиционния белоградчишки панаир. Тя ще се превърне в притегателен център не само за трите области на Северозападна България, но и за гости от различни краища на страната. Точно на това място, в местността „Панаирище”, преди 115 години нашите предци са поставили началото на панаира, превърнал се в добра традиция.

През 2021 г. Община Белоградчик се допита с анкета до гражданите за предпочитаното от тях място за провеждането на това емблематично събитие и изборът им се обедини отново около тази местност.

Някогашният панаир е имал по-широки търговски функции. Пет дни по Петровден край скалите са се събирали хора от цяла Северозападна България. Стопани са докарвали елитни животни за продан, майстори ковачи са предлагали земеделски сечива, грънчари, дърводелци и други представители на занаятите са предлагали своята продукция.

В наши дни успешно се продължава тази добра традиция, като панаирът е място за социални контакти, духовно обогатяване и народно веселие. В предстоящото му издание от общината са предвидили на централния площад на Белоградчик да бъде разположено и уникално изложение на български занаятчии.

Дните на панаира ще са 26, 27, 28 и 29 юни. Всяка вечер ще има концерт на сцената на Панаирището.

Официална програма:

26 юни, събота: Откриване на панаира със звездите на сръбската музика Биляна Йевтич и Александар Илич.

27 юни, неделя: Концерт на великолепния духов оркестър „Виво Монтана“.

28 юни, понеделник: Представяне на оркестър „Видин“ с виртуозния акордеонист Вени Петков и най-добрия фолк китарист в България, Димитър Славов – Лоло.

29 юни, вторник: Честване на Петровден, празник на Белоградчик, и закриване на панаира с най-награждавания духов оркестър в България – Берковската духова музика.

Белоградчишкият панаир / архивна снимка: Любомир Веселинов

Белоградчишкият панаир / архивна снимка: Любомир Веселинов

Гостите на панаира ще бъдат изкушени с кулинарни специалитети от първокласни месни продукти, осигурени от бирария от София, която за пръв път ще е участник в събитието. За напитките ще се погрижат от „Ломско пиво“.

Ето какво заяви общинският съветник Ангел Боянов-Драката, в навечерието на очакваното събитие: „Заповядайте на Панаирището, за да възродим празника на града ни и да забравим за все по-напрегнатото ни ежедневие, сред чудната красота на Белоградчишките скали, с хубава музика, кръшни хора и вкусна храна! В рамките на панаира, на 29 юни – Петровден, ще честваме и Празника на града. Традицията е отредила, като най-достоен именно този ден – Петровден да бъде одухотворение на каменната легенда, наречена Белоградчишки скали и за Празник на града.“

Белоградчишкият панаир / архивна снимка: Любомир Веселинов

Белоградчишкият панаир / архивна снимка: Любомир Веселинов

По традиция, панаирът е съпътстван и от емблематичния фолклорен фестивал „От Тимок до Искър“, който се организира от Община Белоградчик и Читалище „Развитие-1893“. Тази година той ще започне на 26 юни, от 13 ч., на сцената на Летен кино-театър „Гъбите“ в Белоградчик. Oсновните цели, които се поставят с организирането на фестивала са: да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи, да популяризира красотата на северозападния фолклор и да насърчава развитието на любителското фолклорно творчество. Неслучайно това събитие привлича многобройни туристи и гости на общината и познавачи на културния туризъм.

Подобни статии