Начало Новини Международният събор „Кадъ Боаз“ ще започне в петък

Международният събор „Кадъ Боаз“ ще започне в петък

от svilen
2766 преглеждания

Международният събор „Кадъ боаз“ ще започне в петък, 17 юли съобщиха от общината в Белоградчик, която е съорганизатор на празника заедно със съседната общ. Княжевац. Тази година ще се празнува 90 години от първия събор, който традиционно се провежда на прохода „Кадъ боаз“ между българското с. Салаш и сръбското Ново Корито. В предпоследната събота и неделя на юли ще се отбележи и 15 години от последното възстановяване на събора – той е прекъсван на няколко пъти.
От общината в Белоградчик отбелязват, че създателите на събора са го свързвали с празника на Св. Прокопий, отбелязван на 21 юли. Тази година съборът ще е до 19 юли. Това е най-голямото международно събиране на Балканите, по информация от община Белоградчик.
За провеждането му границата между България и Сърбия се отваря и гости от двете страни могат да видят фолклорната, културна и кулинарна програма. Вокални групи от Салаш и близкото с. Стакевци ще представят турлашки фолклор, а духови оркестри и местни състави от двете страни на границата ще радват гостите с изпълненията си, уточняват от общ. Белоградчик. Гости ще бъдат и „трубачите“ – музиканти от духови оркестри от Княжевац. На място ще има кулинарни местни специалитети – сръбска скара, български и сръбски бирарии.
Местни производители ще представят и продават вина и ракии, пчелен мед и медени продукти. Български и сръбски сдружения ще представят оригинални ръкоделия, а клуб „Бдинци“ от Видин ще покаже старинни оръжия. За любителите на спорта са предвидени среща между мото клубове от двете страни на границата и футболни мачове.
Съборът „Кадъ Боаз“ събира по веднъж в годината местната етническа общност турлаци, които живеят в България около Белоградчик, и в Сърбия, около Княжевац. На мястото на прохода се планира изграждането на граничен пункт, който да улесни пътуванията между Белоградчик, Чупрене и близки общини, до Сърбия и обратно. Пунктът е проектиран, работата по него започна, но след смените на правителствата той се бави. От общината в Белоградчик изтъкват сътрудничеството си с Княжевац в различни сектори – социален, икономически.

Подобни статии