Начало Култура Международна изложба разкрива скритото наследство на Дунав

Международна изложба разкрива скритото наследство на Дунав

от Mariana Gomileva
1244 преглеждания

Скритото културно наследство на Дунав е темата на голяма изложба, която ще бъде открита на 14 май в Русе. Изложбата „Река в преход“ (River in transformation) събира творбите на млади артисти-студенти от четири дунавски държави – фотография, артистични инсталации, видео и архиви, подчинени на една цел -да покажат наследството и съвременните трансформации на Дунав.

Изложбата ще бъде разположена на четирите етажа на „Дом Канети“ на бул. „Славянски“ 12, откриването е от 17.30 ч. във вторник и ще остане в града до 25 май. Всички автори ще присъстват и ще разкажат как са видели реката и нейното развитие. Творческата група „Студио за развитие на дунавското творческо наследство“ е част от проекта „Дунавска културна платформа – креативни места на 21-и век“ (CultPlatForm_21) по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“.

Снимки: Studio DAHD

Сред обектите, за които изложбата разказва, са военното поделение до крепостта „Баба Вида“, летище „Иново“, летището на Силистра, АЕЦ „Белене“ и призрачните квартали на града, Трудово-възпитателното общежитие на о. Персин, съвременната рибарска култура, телевизионни кули по източната част на реката, Видинската Синагога, демонтираната вече теснолинейка Червен бряг – Оряхово, Пионерски лагер в с. Малък Преславец, хотел „Рига“ в Русе, Локомотивен и вагонен завод в същия град. Всички те са обединени в проект с името „Кутии за пътешествие във времето“, подготвен от Денислав Стойчев, Екатерина Цолова, Ирина Христова, Мариета Грошева и Христо Русев, под менторството на Надежда Павлова.

„Проектът се фокусира върху обекти с различно предназначение, построени през последните сто и петдесет години. Претърпели сериозни трансформации във времето, те често са игнорирани от съвременното общество и са изоставени на разрухата. Всеки от обектите се намира в близост до река Дунав и неговата функция е била пряко свързана с живота не само по северната граница, но и в цяла България“, разказват организаторите. Всяка кутия съдържа един обект и неговта история, придружена с лични разкази.

Това са само част от темите и обектите, засегнати в изложбата. Младите творци ще се опитат да отговорят на въпросите „Какво е Дунав за мен“, „Как реката повлиява териториите, през които преминава“, „Икономика или култура носи водата“… Изложбата ще разкрие и коя е феята на Дунава (проект на М. Саванович, Ф. Клякич, С. Димич, Р. А. Тядич), как отлитат цели летища и къде в реката кацат самолети (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев). Те догонват музея в движение (Ю. Степер), минават между комуникиращите си с мегафони села през реката (К. Нимервол, Т. А. Шинко), спират при живо и говорещо, но все пак скрито, наследство (Ф. Пенцкофер).

Снимки: Studio DAHD

Не е подмината и темата за екологията – водни проби от различни точки (с автор Л. Йеромане) показват човешкото
влияние върху нея. Производствени, транспортни и комуникационни съоръжения в някогашния си разцвет са сблъскани с новите им предназначения и облик (Д. Стойчев, Е. Цолова, И. Христова, М. Грошева, Х. Русев).

По време на изложбата ще може да чуете Химн на Дунав, чиито композитори са хората край реката(А. Шефер, А. Седлак), ще може да бъде чут на изложбата. Освен песните, основен елемент на фолклорната култура са и преданията, на които също ще бъде обърнато внимание. Посетителите ще научат и любопитни факти – например къде е първият музей на дакелите, на зъбите, на голфа, на пчеларството (Д. Таутскер).

Куратори на „Река в преход“ и ментори на студентите-автори са проф. д-р Елизабет Швегер, проф. д-р Сабине Полак, проф. д-р Дубравка Лазич и Надежда Павлова. Иложбата се организира с подкрепата на Министерство на културата, в партньорство със Studio DAHD, Културния център на Горна Австрия, Министерството на науката, изследванията и изкуствата на Баден-Вюртемберг, Академията на изкуствата към Университета на Нови Сад и Федералното канцлерство на Австрия.

След премиерата си в Русе изложбата „Река в преход“ ще отплава към Нови Сад в Сърбия, после към Лудвигсбург в Германия и през есента ще бъде в Линц, Австрия. Артистичните проекти ще бъдат показани и в „Книгата за бъдещето“, която ще е достъпна на уебсайта на CultPlatForm_21.

Снимки: Studio DAHD

Списък на авторите и творбите в изложбата:
– Аника Шефер, Агнес Седлак (Германия) – „ХИМНЪТ“ (THE ANTHEM)
– Ружица Аня Тадич, Филип Клякич, Стефан Димич и Мария Саванович
(Сърбия) –„ФЕЯТА НА ДУНАВА“ (DANUBE’S FAIRY)
– Карина Нимервол, Татяна Аранка Шинко (Австрия) – „ОБЪРНАТИЯТ
МОСТ“(BOTTOM-UP-BRIDGE)
– Линда Йероман (Австрия) – „РЕКАТА НА МЛАДОСТТА“ (THE RIVER OF
YOUTH)
– Дебора Таутскер (Австрия) – „НЕТРАДИЦИОННИТЕ МУЗЕИ“
(UNCONVENTIONAL MUSEUMS)

– Фабиан Пенцкофер, Агнес Седлак (Германия) – „АЗ СЪМ СКРИТОТО НА-
СЛЕДСТВО“ (I AM THE HIDDEN HERITAGE)

– Лука Доналис (Германия) – „ИЗВОРЪТ НА ДУНАВ“ (THE DANUBE SPRING)

– Денислав Стойчев, Екатерина Цолова, Ирина Христова, Христо Ру-
сев, МариетаГрошева (България) – „КУТИИ, ПЪТУВАЩИ ВЪВ ВРЕМЕТО“ (TIME

TRAVELLING BOXES)
– Ева Шмолмюлер (Австрия) – „НЕ|СВЪРЗАНИ“ (DIS|CONNECTED)
– Томас Гимпъл (Австрия) – „БЕЛЕЖКИ“ (NOTEPADS)
– Су-Мара и Юти Кайнц (Австрия) – „АТМОСФЕРАТА НА ДУНАВА, ЧУВСТВЕН
ПОДХОД“(ATMOSPHERE DANUBE, A SENSUAL APPROACH)
– Юлиян Степер (Австрия) – „СКИТНИКЪТ: МУЗЕЙ В ДВИЖЕНИЕ“ (THE
VAGABOND: A MUSEUM ON THE MOVE)
Ментори: проф. д-р Елизабет Швеегер, проф. д-р Сабине Полак, проф.
д-р Дубравка Лазич, Надежда Павлова.

Снимки: Studio DAHD

Подобни статии