Начало История Международен фестивал край село Оходен показва живота в древността

Международен фестивал край село Оходен показва живота в древността

от Mariana Gomileva
1968 преглеждания

Фестивал „Слънцето на Тодорка“, 2016 г. / снимка: Министерство на туризма

В местността Валога, край врачанското село Оходен вече десетки години, археолози, учени и изследователи откриват невероятния свят и бит на хората живели по тези места преди хиляди години.

От 10 до 14 септември 2020 г. за шести път на разкопките си дават среща учени и ентусиасти в рамките на международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“.

Фестивалът е създаден през 2014 г. по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей – Враца и се реализира традиционно от: Община Враца, Младежки дом – Враца, Регионален исторически музей – Враца. В предстоящото издание на фестивала съдействие ще окажат за пореден път и Областна администрация – Враца, Българският младежки червен кръст – Враца, Сдружение ТЕМП – АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ.

Фестивал „Слънцето на Тодорка“, 2016 г. / снимка: МТ

В продължение на четири дни участниците във фестивала ще живеят и творят в туристически бивак, в непосредствена близост до археологическите разкопки. 

Фестивалът традиционно се организира в три секции:

– Арт секция – артистични реконструкции на древни ритуали и легенди. Любителски групи ще се включат в музикални танцови програми и творчески уъркшопове.

– Научна секция – кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията ще представят последните новости от света на археологията и древната история. 

– Детска образователна секция – Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и производство на накити и култови предмети от кост, изработване хляб от лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология.

Емблема и запазен знак на Фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.

Банер със символа на фестивала / снимка: РИМ-Враца

Тази година научният семинар ще е на тема „Послания на човешките цивилизации от древността“. Акцент в програмата ще е ритуално засяване на нива с лимец и експериментална демонстрация – производство и дегустация на хляб от лимец, като зърното за демонстрациите е отгледано и ожънато в експерименталната нива, засята в близост до археологическите разкопки.

Стриване на лимец по древен способ / снимка: Кулинарен историк

Ще бъде представена кулинарната възстановка „Неолитна храна в Оходен“ – възстановка на типична храна за епохата, ще се приготви от овнешко месо с лимец, корени, семена и билки. Дегустацията ще започне на залез слънце при откриването на фестивала „Слънцето на Тодорка“ Оходен 2020 г. Кулинарната възстановка ще се реализира от екипът на копривщенеца Ангел Ангелов, създател на Национална академия „Кулинарен историк“ и инициативата за „Юнашкия тиган“. Облечени в дрехи от онова време храната ще се консумира в глинени съдове, които са реплики на намерени на мястото на разкопките в с. Оходен.

Кулинарната тема ще продължи с врачанска традиционна кухня – демонстрация и дегустации, обмяна на рецепти от баби и дядовци с Дедо Скръц.
Друг акцент в програмата ще е експериментална работилница древни възли и плетиво с Юлия Боева, в която участниците ще могат сами да изработят от вълнени конци или рафия гривни, колани и накити от възли с неолитни символи и знаци.

Гостите на фестивала ще могат да се включат и в приключенска игра „Пътят на Слънцето“ с експерти и сътрудници от регионален исторически музей Враца. По карти и символи ще бъде издирен, събран и представен на „Съвета на жреците“ магическият накит на Тодорка.

Изпълнение на древен ритуал, 2014 г. / снимка: Езически традиции

Специални гости на тазгодишното издание на фестивала „Слънцето на Тодорка“ са представителите на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „АВИТОХОЛ“ от гр. Варна. Сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, традициите на предците ни, обичаите по българските земи и земите, населявани от българи.

Фестивал „Слънцето на Тодорка“, 2014 г. / снимка: Езически традиции

В рамките на фестивала ще бъде представен и премиерният спектакъл „За хората, Земята и хляба“ на Театрално-танцова формация „Пулс“ – Разград. Една притча за хляба, в която откриваме връзката между майката Земя, която ражда житото, и човека, който прави хляба, стопля го със сърцето си и го полива със сълзите и радостта си.

След фестивала продължават археологическите проучвания на селище и обреден център от ранния неолит Оходен-Валога с ръководител Георги Ганецовски с финансиране, осигурено от община Враца върху площ от 75 кв. м.

Източник: Младежки дом – Враца, РИМ – Враца, МТ

Подобни статии