Начало Забележителности Маршрути до Тодорини кукли, кръстени на хубавата Тодора

Маршрути до Тодорини кукли, кръстени на хубавата Тодора

от Mariana Gomileva
4703 преглеждания

Тодорини кукли през зимата / снимка: Георги Динов

Севрозападна България е изключително богата на красиви природни форми. Каменните чуки, наречени Тодорини кукли, са група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина, най-високият от които е с височина 1785м. Намира се на 10км югозападно от Вършец и на 6км североизточно от прохода Петрохан.

От върха на Тодорини кукли се открива панорамна гледка към Вършец и част от Дунавската равнина, към Ком на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток, а на юг следват гънките на Понор планина.

За красивия връх се носят много легенди – всички за хубава и смела мома Тодора.

Според една легендите, през турско време хубава Тодора пасла овце край тези чуки. Дошли турци и поискали да я отвлекат. Тогава тя побягнала и скочила в пропастта.

Според друга легенда, Тодора била най-хубавата и най-смелата мома в село. На една седянка тя казала на момците, че ще се ожени за онзи, който се изкачи посред нощ на чуките и остави там знак от себе си. Никой не събрал кураж да направи това. Тогава тя смело тръгнала по тъмно нагоре, само със своята хурка и стигнала на върха. Напипала малко земя между двете чуки, навела се и забила хурката, без да забележи, че е пробила и фустата си. Когато се изправила, за да се върне обратно, хурката я дръпнала и Тодора усетила как нещо я тегли за престилката. Уплашила се, че това са зли духове или самодиви, дръпнала се рязко и полетяла в страшната пропаст под върха. След време хората открили на това място единствено побитата Тодорина хурка, която се оказала знак не само за нейното изкачване, но и за смъртта ѝ точно там.

Трета легенда разказва, че Тодора и Никола отишли в Клисурския манастир да се венчаят скришом. Бащата на Тодора ги подгонил и те побягнали нагоре. Преди да стигнат върха, се чул изстрел. Никола казал на Тодора да бяга и да го чака горе и останал, за да отбие преследвачите. Тодора грабнала бохчата с даровете и побягнала по склона. Когато стигнала на върха и погледнала надолу, видяла как преследвачите хванали Никола и баща й го убил. Тя развързала бохчата, украсила скалите (куклите) с чеиза си и горчиво заплакала.

Върховете формират къс рид, разклонение на главното старопланинско било, с направление север-юг. Двата най-високи върха на юг по рида са тревисти, докато крайните два на север са с остри скалисти склонове. Котата е на най-южния връх от групата.

От върха на Тодорини кукли се открива панорамна гледка към Ком (Берковица) на северозапад, Берковското поле и Монтана на север и Врачанския балкан на североизток. На разстояние 5км северно от Тодорини кукли се намира Клисурският манастир „Свети Свети Кирил и Медодий”.

Туристически маршрути:

от Петрохан

От прохода към върха се тръгва на изток през букова гора, покрай хижа Петрохан, по червената маркировка на маршрута Ком – Емине. Излиза се на тревистото главно било и се върви на запад по колове зимна маркировка. При ридът на Тодорини кукли се отделя пътека на север към върховете.
Време – 2:00 часа.

от Вършец

Върхът е достъпен по няколко различни пътеки и коларски път.
Време – 4:00 часа

От Тодорини кукли може да се стигне до Клисурския манастир за около 2:30 часа.

Преходът е със следните параметри:

Преход

Разстояние

Денивелация

Продължителност

пр. Петрохан (1400 м н.в.) – х. Петрохан (1475 м н.в.)

2,2 км

+ 75 м

45 мин.

х. Петрохан – вр. Тодорини кукли (1785 м н.в.)

6,3 км

+ 310 м

2 ч. 20 мин.

вр. Тодорини кукли – пр. Петрохан

8,5 км

минус 385 м

3 ч. 15 мин.

ОБЩО:

17 км

 

6 ч. 20 мин.

Тодорини кукли / снимка: Александър Александров

Подобни статии