Начало Градска среда Мартенички за надежда

Мартенички за надежда

от Mariana Gomileva
679 преглеждания

Къщичка с мартеници в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана / снимка: Таня Василева

От понеделник, 22.02.2021 г. в къщичка в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана има специално подреден щанд с мартенички, изработени от учениците, родителите им и учителите на учебното заведение. Средствата от продажбата им ще са за подпомагане на деца от всички училища на Монтана, които са останали без един родител в следствие на заболяване от COVID-19.

Мартеници в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана / снимка: Таня Василева

Ето какво поясниха за инициативата от училището: „В трудните дни на изолация и ограничения има деца, които осиротяха и останаха без родителска ласка. Да помогнем на тези деца, като им подарим зрънце надежда и вяра в приятелството и любовта. Заедно ще се справим, заедно можем да стоплим детската душа! Стотици ръце на учители, ученици и родители от нашето училище изработиха мартенички, като вплетоха в нишките на бялата и червена вълна своята любов, всеотдайност и съпричастност.“

Мартеници в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана / снимка: Таня Василева

Част от изработените мартеници ще бъдат изпратени на лекарите в двата спешни центъра в Монтана и други болници в града с пожелания за здраве и надежда за по-добри дни. Мартенички ще бъдат раздадени и на деца от детските градини, за да блеснат детските очи с радост и настроение.

За останалата част от изработените мартеници е организиран благотворителен базар в къщичката за четене в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана, която сега е превърната в Дом на Баба Марта.

Баба Марта в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана / снимка: Таня Василева

„Нека не само на Коледа се случват чудесата. Нека и Баба Марта, българският символ за здраве и сила, събуди нашата съпричастност и доброта! Елате и купете мартеничка, направена за вас с любов и наречена за здраве и късмет! Събраните пари от продажбата на мартеничките ще бъдат дарени на деца от общинските училища на град Монтана, останали без родител поради загубена битка с коварната болест.“

Мартеници в двора на IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана / снимка: Таня Василева

 

Източник: Таня Василева – преподавател в IV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана