Начало Новини Манастири ще приютяват бежанци от Сирия

Манастири ще приютяват бежанци от Сирия

от svilen
1629 преглеждания

Източник: вестник „Труд

Автор: Людмила Станкова

Видинската митрополия е готова да даде подслон на бежанци от Сирия, предоставяйки част от базата си в два манастира – Лопушанския и Чипровския. Инициативата, благословена от Видинския митрополит Дометиан, е на епископ Сионий – игумен на Лопушанската света обител.

“Видинската света митрополия в лицето на епископ Сионий и споменатите свети обители целят да подпомогнат прокудените от дом и родина християни и нуждаещите се граждани на Сирия и да им дадат стимул за живот, както и да ги окуражат във вярата, надеждата и Христовата любов.”

Това посочва в съобщение епископ Сионий. Той отправи апел към своите събратя – игумените на манастири, да отворят дверите, да приемат, настанят и подпомогнат бежанците от Сирия, като им гласуват доверие и им подадат ръка за нов живот.

Лопушанският манастир

Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча“

От митрополията поясниха, че голям брой от бежанците – около 30%, са християни. Те напускали родните си места заради военните действия и насочената към християните омраза. Тя се изразявала в “ разрушаване на храмове, убийства на свещеници, епископи и благочестив народ”, както и в посегателство върху деца и жени.

“Нека покажем любовта си към изпадналите в нужда и им подадем ръка!”, призовават от Видинската митрополия. Предложението на епископ Сионий е изпратено до Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.

Подобни статии