Начало Новини „Магурата“ скоро ще е част от Световното наследство на ЮНЕСКО

„Магурата“ скоро ще е част от Световното наследство на ЮНЕСКО

от svilen
3578 преглеждания

img_0415Пещера „Магурата“ скоро ще бъде част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, стана ясно след среща между генералния директор на организацията Ирина Бокова и министърът на културата Вежди Рашидов. От министерството съобщават, че на срещата в сряда двамата са се споразумели да ускорят работата за новото предложение от България в Списъка на световното културно и природно наследство. Пещерата край Белоградчик пази едни от най-старите свидетелства за човешко присъствие. Рисунките в нея са на повече от 7 хил. години и са сред най-старото изкуство в човешката история.

По думите на Бокова и Рашидов пещерата отговаря на всички изисквания за включване в Списъка на световното културно и природно наследство. Когато „Магурата“ влезе в престижния списък, тя ще е първата забележителност от Северозападна България, включена в него. Другите български забележителности са тракийските гробници до Свещари и Казанлък, Боянската църква, Мадарския конник, Скалните църкви на Иваново, Старият град Несебър, националните паркове Рила и Пирин и резервата Сребърна.

„Магурата“ е в списъка на „100-те национални туристически обекта“ още от десетилетия и една от най-посещаваните забележителности във Видинска област. Намира се близо до с. Рабиша, северозападно от Белоградчик. В част от пещерата се намира винарска изба „Магура“ , която произвежда естествено пенливи вина, отлежаващи в галериите.

Още информация за „Магурата“ вижте тук: https://severozapazenabg.com/пещера-магура/

Подобни статии