Начало Новини „Магурата“ скоро ще е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

„Магурата“ скоро ще е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО

от svilen
1894 преглеждания

Пещера „Магурата“ е все по-близо до включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Експерти на международната организация са направили проучване в пещерата и с тяхна помощ ще бъде подготвена номинацията за включване в списъка, съобщиха от община Белоградчик. Хосе-Антонио Лашерас Коручага, директор на Националния музей и изследователски център в Алтамира, Испания е прегледал рисунките в „Магурата“ заедно с Пилар Фатас Монфорте, която е заместник-директор в Алтамира. Двамата са в България по покана на министъра на културата Вежди Рашидов.

Испанските специалисти са експерти по праистория и изкуство на палеолита и ще помогнат да се оцени състоянието на скалните рисунки в „Магурата“. Коручага и Монфорте са разгледали скалното изкуство по време на обиколка в пещерата във вторник. По думите Коручага рисунките са много впечатляващи и предстои много работа по изработването на каталог, подробно описание и картографиране на разположението на всяка една от тях.

Рисунките в „Магурата“ до с. Рабиша са на повече от 7 хил. години и са едни от най-старите запазени форми на праисторическо изкуство не само в Европа, а и в света. В началото на годината министър Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се споразумяха да ускорят работата по предложението за включване на пещерата в световното културно наследство (Още по темара – Mагурата, част от ЮНЕСКО). Това ще е първият обект от Северозападна България в списъка на ЮНЕСКО. Преди няколко месеца експерти на организацията проучваха и Белоградчишките скали, които може да бъдат включен в световното природно наследство като „Геопарк Белоградчик“.

Още за „Магурата“ може да прочетете тук: пещера „Магура“

Подобни статии