Начало Градска среда „Лято в библиотеката“ 2021 във Враца

„Лято в библиотеката“ 2021 във Враца

от Mariana Gomileva
879 преглеждания

Деца творят и получават знания в инициатива на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца / архивна снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца 

Предизвикателствата към децата и тийнейджърите се завръщат с традиционното издание на „Лято в библиотеката“ във Враца. Инициативата започва на 16 юни 2021, от 10:00 часа, с любимата на малките жители на Северозапада Лятна читалня, която ще се проведе в парка зад паметника на Христо Ботев в града под Околчица. Тази година акцентът е върху мероприятията, които стимулират научното мислене, талантите, креативността и не на последно място насърчаването на четене. От Регионалната библиотека са подготвили събития за всяка възраст и интереси. Участието във всички е безплатно!

Първото е насочено към младежи от 14 до 19 години, които имат творчески заложби и искат да ги изпробват в сферата на дизайна и художественото оформление. На 20 юли стартира Лятна академия по графичен дизайн. В продължение на 6 седмици участниците ще работят върху изготвяне на реален проект под менторското ръководство на професионалист. Мария Георгиева е графичен дизайнер с над 10 години опит в международна среда и огромно желание да предаде своя опит на младежите от Враца. Целта ѝ е чрез дейностите в клуба да пробуди интерес към естетиката и дизайна, за да развият младите хора креативността си, използвайки различни похвати от изобразителното изкуство и дигиталните възможности на съвремието ни. Необходимо е предварително записване на място в библиотеката или чрез попълване на онлайн формуляр: shorturl.at/duP34

Към любознателните многознайковци от 10 до 14 години е следващото предложение от раздел „Наука и експерименти“. През STEM обучение ще развиваме у децата стремеж към мислене чрез научен подход. Работилниците ще се повеждат всеки четвъртък, от 22 юли. В тях участниците ще открият колко забавна и интересна може да бъде науката, като правят различни лесни за изпълнение експерименти. А децата от 3 до 9 години могат да участват в „Детска архитектурна работилница”, която ще се провежда в четвъртък, в дните от 17 юни до 15 юли. Малчуганите ще се забавляват да редят 3D пъзели на различни културни забележителности в Европа, докато се запознават с основна информация за тях и с традиционни приказки от всяка страна.

През лятото библиотеката стартира и сформиране на петъчни читателски клубове за ученици от 11 до 16 години. Тук ще се чувстват на място приказливците, които имат нужда да изразят своето мнение и споделят магията на четенето с други четящи млади хора. В клубовете те ще разгърнат своя потенциал и умения да разказват, да изслушват, да се аргументират, да дават обратна връзка, да общуват пълноценно и ефективно.

В програмата е отделен специален ден и за четенето на детски приказки за нашите най-малки приятели до 10 години. Всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, изработват оригами и книгоразделители. Лятната читалня тази година ще бъде всяка сряда в парка зад паметника на Христо Ботев.

През 2021 г. всички участници в летните инициативи ще получат пъстро илюстрована читателска карта „Лято в библиотеката“. В нея децата и младежите ще трупат нива и печати за всяко свое участие, а в края на лятото най-активните сред тях ще получат награди и право на участие в специален уъркшоп.

Весело лято с нас и книгите!

Източник: РБ „Христо Ботев“ – Враца

 

Подобни статии