Начало Култура Лом става арена на театрална надпревара

Лом става арена на театрална надпревара

от Mariana Gomileva
636 преглеждания

Започва традиционният фестивал на любителските театри „Кръстьо Пишурка“. Началото на тазгодишното издание ще бъде довечера, в салона на народно читалище „Постоянство“ в Лом.

Сред участниците в конкурсната програма са както състави с вече утвърдена публика, така и нови театрални трупи, не само от Северозапада, но и от цяла България – 23 заглавия са включени в афиша на събитието, 22 са театралните трупи, които пристигнат от различни краища на страната. Театрална формация „Феникс“ към Съюза на хората с увреждания участва за пета година. Те ще представят постановката по Станислав Стратиев „Животът макар и кратък“. Сред заглавията на фестивала са още: „Максималистът“, „Не всеки крадец е мошеник“, „Не си ли яздила камила?“, „В търсене на самия себе си, или друг човек“ и др.

Председател на фестивалното жури е театроведът Гергана Пирозова, която ще оцени най-добрите постановки тази година заедно с актьорите от Народния театър „Иван Вазов“ Васил Драганов и Христо Чешмеджиев.

Ломският театрален фестивал се организира от НЧ „Постоянство” и се финансира от Община Лом. Подкрепя се от дирекция „Театър” при Министерство на културата, Съюза на народните читалища и други културни институции, физически и юридически лица, които споделят идеите и целите на фестивала. Важно условие е, че могат да участват единствено любителски колективи и изпълнители, които са лауреати на фестивали в страната или чужбина.

Основната цел е да се утвърдят културните традиции на Лом като люлка на първия български театър и името на Кръстьо Пишурка, чрез представяне на богата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие.

Закриването на тазгодишното издание на фестивала е на 29 септември, неделя, когато домакините от Драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ ще се представят с най-новата си постановка – мюзикъла „Двубой“ по „Иван Вазов“. Веднага след това ще бъде и Церемонията по награждаването на победителите.