Начало Забавления Лом празнува в деня на Вяра, Надежда и Любов

Лом празнува в деня на Вяра, Надежда и Любов

от Mariana Gomileva
2011 преглеждания

Община Лом ще отбележи празника на града с няколко концерта, културна програма и кулинарен фестивал. На 17 септември, в деня на Вяра, Надежда и Любов, Лом отбелязва деня на града. Музикалната програма започва тази вечер с концерт на Влади Ампов-Графа от 19.30 часа на пл. „Свобода“. Утре от 20 часа е сръбската вечер с Амар Гиле, отново на площада.

В неделя от 16.30 ч. в Амфитеатъра на Дунавския парк е началото на Рибния фест „На риба с бира в Лом“. Гост ще бъде Майстор Миро. На същото място след феста от 19.30 часа е концерта на Георги Милчев – Годжи.

В най-празничния ден в понеделник в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена Празнична литургия и тържествен молебен за здравето и благоденствието на хората в Лом. В 12.30 часа е откриването на изложбата с живописни творби на Кирил Апостолов в галерия „Поломие“. Вечерта е концертът на ансамбъл „Българе“ и празничната заря.

Следпразнично музиката в Лом продължава с рок-феста „Рок вълнение 2018“, на който ще свири група „Обратен ефект“.

Юлий Йорданов на представянето на книгата | снимка: общ. Лом

Като част от предварителната програма за празника на Лом в сряда беше представена новата книга на журналиста и краевед Юлий Йорданов – „Босоног по стърнището на белия лист“. Това е 14-тата поред книга на писателя. Рецензентът на изданието проф. д-р Красимира Табакова от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ я описва така: „представлява един барометър на обществения живот в Северозападна България“. В книгата са събрани общо 144 текстове и интервюта, писани от Йорданов за местния периодичен печат. Първата глава на книгата започва още с текстове от периода след 1989 г. и промените, предизвикани от 10-ти ноември. Голяма част от материалите са за читалищата и културните институции в Северозапада, описани са и много личности, свързани с региона.

Подобни статии