Начало Международни инициативи Лом остава без вода в рекордните жеги, прохлада има само в Дунав

Лом остава без вода в рекордните жеги, прохлада има само в Дунав

от Mariana Gomileva
1344 преглеждания

Всеки ден има поне по 5-6 аварии на водопровода за общината, в някои дни те достигат до 10 | снимка: общ. Лом

Почти цяла седмица в 40-градусовите жеги ломчани живеят без вода. Причината са постоянните аварии по довеждащия водопровод от помпената станция край Добри дол. Без вода са и селата Трайково, Замфир, Сливата и Арчар.

Водопроводът е строен през 70-те години на миналия век и е напълно амортизиран. От ВиК – Монтана са категорични, че Лом е най-големият им проблем. На ден по водопровода стават по 5-6 аварии, има дни, когато достигат и до 10.

От началото на 2017 г. по външния довеждащ водопровод са регистрирани 133 аварии, като само през юли те са 21, в първия ден на август станали 9, а всеки следващ поне по още четири, съобщават от водното дружество.

Темата за реконструкцията на довеждащия водопровод датира от поне две десетилетия. През 2008 г. държавата отпусна 1,5милиона лв., за да стартира ремонтът. Парите отидоха у фирма близка до тогавашния депутат от БСП – прокурорът от Оряхово Тома Томов. Строителство обаче така и не започна, а срещу фирмата, по-късно прехвърлена на бедняк от Лом, тръгнаха съдебни дела. До момента обаче осъдени няма, няма ги и парите, а Лом и съседните села все още чакат проблемът с водата да се реши.

През миналата година община Лом актуализира проекта за авариен ремонт на тръбопровода. Приключила е и процедурата за избор на изпълнител, казаха от управата. Държавата отново дава пари за реконструкция на външния напорен водопровод. Само за първия етап отпуснатите средства са 1.6 милиона лв. За ремонта на целия водопровод от Добри дол до Лом ще са необходими още близо 5 милиона лева, които община Лом очаква пак чака от държавата.

Лом има и проект за воден цикъл, който трябваше да стартира преди 2015 г. Това обаче не се случи, а на този етап няма как да стане, защото Европа не отпуска средства за ВиК-ремонти, ако няма консолидация в сектора. В пет области в страната, едната от тях Монтана, обединението не се е случило, припомнят експертите на ВиК-асоциацията.

А в момента ломчани разчитат на Дунав. Макар че къпането в голямата река е забранено, тя е единственото място, където те могат да намерят разхлада в екстремните жеги.

Текст: konkurent.bg

Подобни статии