Начало Икономика Лом е в бедствено положение заради липса на вода

Лом е в бедствено положение заради липса на вода

от Mariana Gomileva
1237 преглеждания

Старите тръби са напълно изгнили и разрушени на места | снимки: общ. Лом

Бедствено положение е обвено в община Лом заради безводие, съобщиха от кабинета на кмета Пенка Пенкова. След като години наред компроментираната и стара водопроводна мрежа на Лом постоянно аварираше и дни наред водоподаването беше нарушено, сега градът вече е пред бедствие. Очаква се безводието да продължи в следващите седем дни. Причинат е „тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край с. Добри дол“. От общината са свикали Кризисния щаб.

Според обясненията единственият начин за възстановяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при спешна изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.

Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, ще преустановят дейността си на 18 и 19 октомври 2018 г.

За населението на града и селата, в които няма вода, ще бъдат осигурени водоноски, като местонахождението им ще бъде обявено допълнително. Наличните в момента водоноски приоритетно обслужват социалните центрове и институции, добавят от общината.

За информация са отворени телефоните 0971/69 116, 66 038, 0884 069 128

Проблемът с водопроводната мрежа на Лом е от години. Тя е стара, много амортизирана и постоянно стават аварии. Заради спрени обществени поръчки миналия програмен период на ЕС не беше направен цялостен воден цикъл. По повод забавянията преди година от Severozapazena изпратихме въпроси до Министерство на регионалното развитие, откъдето ни отговориха, че през 2016 г. Министерството е подписало Споразумение с общината. Съгласно него общината е получила 70 хил. лв. за актуализация на проекта за авариент ремонт на водопровода от Помпена станция „Добри дол“. Миналата година с нови договор на общината са предоставени още 200 хил. за този водопровод и са договорени още 1.2 млн.лв. за неотложен ремонт на водопроводите и канализацията на 13 улици.

Подобни статии