Начало Култура и развлечения Ловджийска готварска книга от 1939 г. (Част II)

Ловджийска готварска книга от 1939 г. (Част II)

от Mariana Gomileva
253 преглеждания

Пълнени пъдпъдъци / снимка: hapni.eu

Правила при ловуване на дребен пернат дивеч

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч тази година стартира на 12-ти август.

Правоспособните лица, имащи право да ловуват в страната, са над 150 хиляди. Съгласно нормативните разпоредби ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч се извършва в събота и неделя, за гургулицата – само в събота. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици,  на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

При ловуване ловците следва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят, като всеки ловец трябва да бъде инструктиран и да спазва мерките за безопасност при боравене с оръжие и по време на лов. Строго се забранява употребата на алкохол и наркотични /упойващи/ средства преди и по време на ловуването.

След като практикувате безопасен лов по правилата, може да си приготвите и вкусни ловджийски ястия.

През 1939 г. в печатницата на Стамен Каменов в Белоградчик излиза книгата на видния белоградчишки гражданин Андрей Петрушев „Народна дивечова кухня: ловджийска готварска книга“. Достигаме до това ценно произведение от миналото благодарение на проф. Борислав Тошев.

Предговорът към книгата е написан от д-р Христо Цанков. Тъй като оригиналното издание на книгата от 1939 г. не позволява изготвянето на качествени факсимилета, факсимилетата тук са от репликата с осъвременен правопис на „Народна дивечова кухня“ в списание «Венец», том 3, книга 2, 2012 г.

Първа част от книгата може да видите ТУК.

Ето и втора част от книгата:

Източник: Северозападно държавно предприятие, Белоградчишки ежедневен илюстрован лист.

Подобни статии