Начало Култура Литературна програма за рождения ден на Ботев във Враца

Литературна програма за рождения ден на Ботев във Враца

от Mariana Gomileva
1013 преглеждания

Паметникът на Христо Ботев на едноименния централен площад | снимка: Весела Николаева

Враца ще празнува рождения ден на Христо Ботев с литературна програма, съобщиха от общината. В навечерието на деня, на 5 януари от 17 часа в Историческия музей ще има дискусия по повод годишнината. В нея ще се включат проф. Пламен Митев и проф. Николай Чернокожев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, заедно с проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Разговорът ще е в Малката зала на Художествена галерия „Иван Фунев“. Всички, които желаят, могат да се присъединят.

На 6 януари, когато се навършват 170 години от рождението на поета-революционер, тържеството ще започне с поднасяне на венец пред барелефа на Иванка Ботева, майка на Христо Ботев. От 10.30 часа пред паметника на революционера в центъра на града ученици от училище „Христо Ботев“ ще изнесат програма, с която ще разкажат за делата и живота му. Малкият талант Петър Доков ще рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“. Преди няколко месеца Доков стана „звезда“ на Враца при отбелязване на смъртта на поета на връх Околчица.

Ботев намира смъртта си във Врачанския Балкан на 2 юни след като с четата си изминава пътя от Козлодуй до местността Вола. Въстаниците водят няколко битки, но противно на очакванията им към тях не се присъединява местното население. След Освобождението врачани решават веднага да почетат паметта на революционера и събират пари за издигане на паметик. Той е открит през 1890 г. и е първият български паметник, издигнат след Освобождението. Намирал се е на централния площад във Враца. През 1955 г. той е премахнат, след посещение на Вълко Червенков. След няколко години на площада е издигнат нов, много по-голям паметник на Ботев, който стои и до днес. Старият паметник, изработен от Густав Еберлайн е оставен в склад. В момента той се намира в изложбена зала на Историческия музей. Там могат да се видят и много експонати, свързани с борбата на Христо Ботев.

След литературната програма, посветена на революционера, община Враца кани всички да се включат в празнуването на Йордановден – Богоявление. Хвърлянето на кръста ще бъде както и досега от моста при разклона за с. Згориград. От Врачанската митрополия ще извършат водосвет. След ритуалите фолклорна програма ще изнесат Представителен танцов състав „Хемус“ и духовия оркестър към Читалище „Развитие – 1969“.

Подобни статии