Начало Икономика Лекари, аптеки и услуги в селските райони могат да получат европейски пари

Лекари, аптеки и услуги в селските райони могат да получат европейски пари

от Mariana Gomileva
2000 преглеждания

Производителите на храни и напитки също са сред потенциалните получатели | снимка: Гавраил Гавраилов, RuralBalkans.com

Зъболекари, лекари, аптеки, социални и детски центрове ще получават допълнителни точки за финансиране по мярка от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от управляващия орган. Приемът на проекти по подмярка 6.4.1. е отворен до 7 декември. Известна от предишния програмен период като мярка за селски туризъм, този път с 68 млн. евро бюджет ще се стимулират инвестициите в услуги, производство и занаяти, oбясняват от консултантската компания „Елана инвестмънт“.

Общият бюджет на мярката е 30 млн. евро, от които 18 млн. евро са отделени за микропредприятия, различни от земеделски стопани. Останалите 12 млн. евро са за регистрирани земеделци със стопанство с производствен обем от минимум 8000 евро.

Предвижда се субсидията да покрива до 50% от проекта, като максимумът е 200 хил. евро. Планираната стойност на всички разходи по един проект трябва да бъде в границите между 10 хил. евро и 600 хил. евро. Допустими до кандидатстване са микропредприятия с персонал до 9 души и земеделски стопани, които могат да вложат парите в строеж и ремонт на сгради, оборудване, софтуерни продукти.

Оценката ще се прави по точки, присъждани според различните елементи на проекта. Максималния бонус от 20-30 точки ще получават проекти на лекари, зъболекари, аптеки и търговия на дребно с фармацевтични стоки, услуги по социални грижи за възрастни и дневни центрове за деца, автосервизи, ремонт на машини и оборудване, спортни и развлекателни обекти, охранителни фирми. Още до 30 точки бонус ще се дават, ако проектът създава нови работни места – по 3 точки за всяко отворено място. Задължително е служителите да бъдат запазени поне три години след като се изплати субсидията по проекта. За дружества с поне 3 години досегашен опит се отпускат още 25 точки. Ако кандидатът има опит или образованиие в сектора, в който смята да работи и е регистриран в селската община, в която ще е проекта, му се дават още 10 точки. За инвестиция в Северозападен и в Северен централен район бонус-точките са 2-3. Производствените компании ще вземат още 20 точки при оценката, ако проектът им е изцяло свързан с производство.

Допустими са различни производствени дейности, сред които сладкарски изделия, хляб и хлебни, хранителни продукти и готови храни, напитки, бира, минерална вода, текстил, облекло, изделия от кожа, химични продукти, лекарства, мапини и оборудване, метални изделия, мебели, включително изделия от слама и др.

Срокът за изпълнение на проектите е 24 месеца, ако не включват строителство, и 36 месеца, ако са свързани със строеж. Голяма част от общините в България попадат в определението за селски и фирмите в тях могат да кандидатстват за европейските пари.

Вижте списък на общините тук.

Подобни статии