Начало Новини В „Леденика“ отново правят наше пиво с белгийска техника

В „Леденика“ отново правят наше пиво с белгийска техника

от Mariana Gomileva
1993 преглеждания

Източник: вестник „Преса
Снимка: вестник „Преса“

В Мездра бира „Леденика“ вече е по-търсена от хляба. За нея питат в капанчета и в магазините на железничарския град, а всеки, който е имал късмет да я опита, трябва да отговаря на куп горещи въпроси – по-хубава ли е отпреди, колко струва, какви са етикетите…

Вчера пивоварната бе официално открита, но първите количества пиво бяха пуснати в търговската мрежа още в края на миналата седмица. Някогашната емблема на града спря работа през 2010 г. През м.г. стана собственост на „Литекс комерс“ и оттогава до днес в нея са инвестирани 25 млн. лв. Става дума за много пари, но макар че това е първото съживено предприятие в бедния Северозапад, на откриването му не дойде нито един представител на правителството.

Това не помрачи радостта на местните хора. Във фабриката работят 110 души със средна заплата 750 лв. и това за градче като Мездра, където са спрени почти всички стари заводи, е истинско събитие. Затова на него бяха поканени много от бившите шефове на „Леденика“, служители и работници.

„В хубавата бира трябва да има истински хмел, а не есенции и консерванти, обяснява Бойчо Георгиев, шеф на предприятието в периода 1988-1992 г. Той отпива глътка от пенливата течност, която се лее на корем, и преглъща доволно. „На първо четене е добра, отбелязва Георгиев. По мое време имаше опашки от клиенти пред вратите на завода, но после нещата се промениха. В последните години преди фабриката да изпадне в разруха, сравнявали бирата с бъркоч. В същото време водата ни е уникална, най-добрата в България за правене на пиво, но сами разбирате, че само тя не е достатъчна“, отбелязва Георгиев.

Повече компромиси с качеството обаче няма да се правят, е категоричен новият изпълнителен директор Владислав Цветков. Заводът е напълно обновен и няма нищо общо с миналото. Купена е нова линия за пластмасови бутилки на немската фирма „Кронес“ с капацитет 8000 бутилки на час, най-важните машини са белгийски, такава е и технологията. В момента се работи на две смени, но имат готовност да минат на три.

Това, което ни отличава от чуждите пивоварни у нас, е, че работим с български суровини. Наш е ечемикът, етикетите са също български, такива са и капачките. Хмелът е основно от района на Велинград. Има и от Германия, но той е за аромат, докато всички чужди фабрики работят изцяло с вносни суровини и консумативи, обясняват от завода. Запазена е и традиционната рецепта, но новите технологии гарантират подобряване на качеството.

Подобни статии