Начало Забавления Легендата Йорданка Благоева ще представи биографичната си книга в Монтана

Легендата Йорданка Благоева ще представи биографичната си книга в Монтана

от Mariana Gomileva
658 преглеждания

Легендарната българска лекоатлетка Йорданка Благоева ще представи книгата „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха” на 17 януари в Монтана, съобщиха от общината. Събитието ще започне от 17.30 часа в Младежкия дом. Официалната премиера е само два дни преди рождения ден на първата българска лекоатлетка, вписана със световен рекорд.

Книгата разказва биографията на една от най-успешните в българския спорт – от детството до зрялата й възраст. Автор на документалния сборник е Юлия Пискулийска, книгата излиза под издателството на „ТАНГРА ТанНакРа”. Пискулийска и Митко Димитров от издателството също ще бъдат в Монтана заедно с Йорданка Благоева.

„Босоногата кралица” е разказ за обаятелната личност, за нейната воля да върви напред, за топлото й сърце и непоклатима нравственост, за спортните победи и вечно търсещ дух. Повествованието започва от детството й в село Горно Церовене, преминава през гимназията в Монтана и Спортната академия, многобройните състезания, световния рекорд в Загреб през 1972 г., олимпиадите в Мюнхен и Монреал, постиженията й в сферата на спортната аеробика. То въвежда читателя в дома на спортистката, представя семейството, приятелите, почитателите й, разказват издателите на кнгата.

В сборника има богат илюстративен материал от личния архив на Благоева. Към книгата приложено и копие на филма „Отвъд скока“, посветен на нея.

Самата Йорданка Благоева казва: „Ще ми се повече млади хора да се докоснат до тази книга и до живота ми. Аз тръгнах от един малък град в Северозападна България и успях да покоря върхове. Благодарна съм, че през целия си живот съм срещала позитивни и стойностни хора, които ми помогнаха да стигна до там.”

Подобни статии