Начало История Лайош Кошут във Видин (1937 г.)

Лайош Кошут във Видин (1937 г.)

от Mariana Gomileva
2717 преглеждания

Лайош Кошут e бележит унгарски национален герой, държавен деятел, юрист и революционер в периода на Унгарската революция от 1848-1849 г. Министър на финансите на Унгария от март до септември 1848 г. и глава на изпълнителната власт, а така също и регент на Унгария във времето от април до август 1849 г. След неуспеха на революцията Кошут емигрира и по Дунава най-напред пристига във Видин, придружен от личния си лекар и отряд войници.

За разлика от Шумен, материални следи от пребиваването на Кошут във Видин вече няма. Нищо не се знае и за хората около него, които имат значение за историята на града, например за жената на лекаря на Кошут, която след ред перипетии се е върнала да живее във Видин и е научила много видинлии на модерни езици. Малка улица „Лайош Кошут“ все пак има – тя свързва ул. „Екзарх Антим I” с ул. „Димитър Цухлев“.

За живота на Лайош Кошут и неговите спътници във Видин разказва Васил Атанасов (1876-1943) във в-к Мир, бр. 10987 от 6 март 1937 г. До този ценен източник достигаме благодарение на проф. Б. Тошев и неговия Илюстрован Белоградчишки лист. Публикуваме оригиналните факсимилета:

Паметната плоча на Кошут се намира пред къщата (в близост до площад „Ташкюприя“), която го приютява в продължение на три месеца след неуспешния край на революцията. Стопанката на тази къща, над 80-годишната Александрия Николова, всяка година е любезна домакиня на гостите от Унгарското посолство, дошли да почетат своя герой. Тя изказва съжаление, че през последните две години това не е възможно заради разпространението на коронавируса.

Къщата на Лайош Кошут във Видин / снимка: Община Видин

Това с което ще бъде запомнен Лайош Кошут е,  че той е сред най-ярките личности от онова време, която отстоява правото за по-добър, по-справедлив и по-щастлив живот. Той е известен със своето силно политическо и публицистично слово. Настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи. Става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент. Унгарската революция дава пример за това как една държава може да се бори за своята независимост и демократично управление. Тя оставя отпечатък не само в историята на Унгария, но и на цяла Европа.

Паметна плоча на Лайош Кошут / снимка: Община Видин

 

Източник: Белоградчишки илюстрован лист, Община Видин

Подобни статии