Начало История „Кулско мяшано“ – смес от вкусове и аромати по стари рецепти

„Кулско мяшано“ – смес от вкусове и аромати по стари рецепти

от Mariana Gomileva
2148 преглеждания

Фестивалът „Кулско мяшано“ традиционно се провежда пред крепостта „Каста Мартис“ / снимка-колаж: Мариана Гомилева

Възраждането на местните традиции е хубав знак за съхраняването на обичта към корените ни. Една интересна традиция в района на град Кула през последните години се радва на все по-голяма популярност. Умението на хората в миналото да съчетават уханни билки и треви във вкусни смеси за подправяне на различни кулинарни специалитети е в основата на фестивала за местен кулинарен специалитет „Кулско мяшано“. На 24 юни 2021 г., от 11.00 ч., на зелената морава пред късноантичната крепост „Кастра Мартис“ в Кула предстои юбилейното му пето издание.

Празникът носи името на вкусното „Кулско мяшано“, което е дало начало на популярния идеоматичен израз в Кула – „Нящо мяшано“, което означава смесица, микс от различни вкусове, качества, аромати и цветове, символизиращи сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина. Мяшаното е смес от различни подправки – сол, билки и други вкусни треви, които всеки кулски майстор или домакиня съчетават по своя стара семейна, тайна рецепта, за да се получи уникален букет. Освен задължителните съставки сол, стрити червени чушки и чубрица, се добавят и специални добавки като сминдух, мащерка или бабина душица, босилек, копър, целина, риган, кимион, магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е различна и вкусна по своему. Голямата тънкост е в пропорциите на уханните треви. Неслучайно фестивалът е на празника на билките Еньовден, защото в подправката се слагат и много лековити ароматни билки, сред които в някои рецепти дори по-горчиви или люти полезни растения.

Конкурсът за най-добро мяшано се организира от Майсторителница „Убавило“, Община Кула и НЧ „Просвета – 1882“ – гр. Кула. Тази година до 20 юни се приемаха кулинарните шедьоври – микс от подправки и билки, приготвяни по прастари семейни рецепти. В навечерието на интересния фестивал, от Майсторителница „Убавило“ споделят: Пет години е една прекрасна възраст за нещо, което е създадено с много грижа и любов и вече е утвърдено като традиционно и обичано събитие в нашия градНаградите са гарантирани за всички участници, а най-добрите ще получат специални отличия!

„Кулско мяшано’2017″/ снимка: Община Кула

Логото на фестивала тази година е „С трън и глог“ – намигване към тъмните, сакрални и загадъчни пластове на българския фолклор, на прага между света на живите и отвъдното. По повод петата годишнина организаторите са решили да разширят традиционния конкурс и са включили още два подконкурса: 1. История на моята семейна рецепта за „мяшано“ – разказ в размер на до една стандартна страница, в която участниците трябва да опишат откъде са научили рецептата за приготвянето на техния специалитет и откога съществува тя; 2. Конкурс за ритуален хляб – „Моята пита – най-хубава!“ Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите рецепти.

Овен покана да опитат кулинарни деликатеси с парче домашно омесен хляб от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива, за гостите е подготвена и богата фолклорна програма. Предвидени са изпълнения на кулски песни от народния хор към читалището, кулски хора и възстановка на легенда от кулския край.

Град Кула / снимка: Мариана Гомилева

Източник: Община Кула 

 

Подобни статии