Начало Забавления Кулско мяшано – за пръв път на конкурс за най-вкусна подправка

Кулско мяшано – за пръв път на конкурс за най-вкусна подправка

от Mariana Gomileva
2852 преглеждания

Знаете ли какво е „мяшано“? Нещо смесено, но не точно – в Кула това е нещо специално. Мяшаното е смес от билки, използвана за подправка на всякакви ястия или само за поръсване на хляб. В събота граничният град показа вкусното майсторство с Първия кулинарен конкурс „Кулско мяшано“. Общо 23-ма участника представиха специалитетите си, а победителят с най-добро мяшано стана Галина Лалова. Безкомпромисно жури нареди на второ място Илонка Тодорова, на трето – Радка Дичев, а Младен Йолов получи поощрителна награда.

Мяшаното в Кула е подобно на шарената сол, използвана из цяла Бълария. Рецепта няма – всеки слага каквито подправки и билки обича.

Инициатор на кулинарната изложба е сдружението Майсторителница „Убавило“.

Пред БНР – Видин Наталия Маринова от сдружението разказва, че „мяшано“ е кулски диалект, затова са взели името, а са решили да направят конкурса на празника на билките Еньовден, защото в подправката се слагат много билки. Победителката Галина Лалова споделя, че в нейното мяшано най-важното е чубрицата, сминдух, мащерка или бабина душица, босилек, копър, целина, риган. Кулският специалитет се опитва най-добре с пресен хляб, показаха майсторите от конкурса.

За настроение на празника се погрижиха от народен хор „Кулченки“, ръководен от Генчо Генчев, танцовия състав „Кулчене“ към читалище „Просвета 1882“, воден от Радка Целова. От с. Тополовец гостува танцов състав „Веселие“ към читалище „Светлина 1932“. Показана беше и възстановка на легендата за Грозда в ролята на Наталия Ванкова.

Следващият кулинарен празник ще е идната година по същото време, уточниха от общ. Кула. Вкусни местни специалитети може да опитате и на традиционния Панаир на гр. Кула, който се организира на 15 август.

Снимки: общ. Кула

Kula8Kula7Kula6Kula5Kula4Kula3Kula2Kula

Подобни статии