Начало Международни инициативи Кулинарното наследство на обл. Монтана ще се представя в Чипровци, Вършец и три села

Кулинарното наследство на обл. Монтана ще се представя в Чипровци, Вършец и три села

от Mariana Gomileva
1323 преглеждания

Традиционни ястия от Замфирово | снимка: Весела Николаева 

Текст: Мариана Гомилева

Повече от 150 участници ще се включат в пътуващия фестивал в област Монтана,  част от проекта „Живи човешки съкровища България-Румъния”. В рамките на няколко дни те ще представят автентични и интересни фолклорни изпълнения, както и кулинарни шедьоври, приготвени по местни рецепти в пет населени места:

с. Боровци на 10.09.2019 г.
с. Замфирово на 11.09.2019 г.
с. Лехчево на 12.09.2019 г.
гр. Чипровци на 13.09.2019 г.
гр. Вършец на 14.09.2019 г.

Най-възрастната участничка във фестивала е на 92 години. Тя е една от пазителките на традициите в с. Замфирово. Като част от програмата на събитието, там ще бъдат официално дарени и 15 фолклорни носии – 10 женски и 5 мъжки. В тях ще се облекат част от ансамбъла за изворен фолклор „Гушанци“ и част от певческата група „Пеещи сърца“ към Народно читалище „Развитие-1928“, за да разиграят душата на гостите с автентични хорa като Раковата, Ситната, Шамадия и много други.

Фестивалът събира местни жители, гости и туроператори за втора поредна година. Целта му е да се популяризира местната автентична култура и да помогне за съхраняването на фолклорни танци, песни и традиционна кулинария. С подобни събития се подкрепя и разработването на туристически оферти, които да бъдат предлагани от туроператори, турагенти, както и да са в помощ на индивидуални туристи. Проектът обхваща областите Монтана и Видин в България и Долж в Румъния.

Наименованието „Живи човешки съкровища“ става популярно благодарение на програмата на ЮНЕСКО за съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство. Идеята е да се запазят традициите като отделни хора бъдат насърчени да продължат знанията и уменията си и ги предадат на следващите поколения.

Проектът „Живи човешки съкровища България-Румъния” е финансиран по програма „Интеррег Румъния-България“, с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие. Водещо е Сдружение „Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин“, с партньори „Трансгранична асоциация равновесие и околна среда“ в Крайова, Румъния и „Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000“ от Монтана.